Русија

Русија поручила Западу у СБ УН: Сувишни сте док причамо о Украјини

Говори европских политичара не дају додатну вредност скупу, јер изнова понављају изјаве у складу са заједничким ставом ЕУ и НАТО, истакао је стални представник Русије у СБ УН
Русија поручила Западу у СБ УН: Сувишни сте док причамо о УкрајиниGetty © Vasily Nebenzya

Москва се успротивила учешћу појединих земаља ЕУ на седници Савета безбедности УН о Украјини, јер одређене земље "стално понављају исте тезе", изјавио је стални представник Русије у тој организацији Василиј Небензја током састанка.

На овом састанку су представници појединих земаља категорички, али без иједног доказа, оптужили Русију да је током Специјалне војне операције у Украјини користила оружје из Северне Кореје.

Заједно са Украјином данашњем састанку присуствују представници Европске уније, Италије, Пољске, Естоније, Немачке и Украјине, а писмене извештаје да ће Данска, Грчка, Румунија, што је, како је оценио Небензја, очигледно сувишно за формат као што је брифинг, који за разлику од отворених дебата са већим бројем учесника , укључује фокусирану дискусију.

Говори европских политичара не дају додатну вредност скупу, јер изнова понављају изјаве у складу са заједничким ставом ЕУ и НАТО, истакао је Небензја. Једина сврха због које њихове делегације долазе у Савет безбедности УН је да ове тезе изнесу пред камеру за интерну публику, појаснио је.

"Сматрамо да овакав приступ подрива ауторитет СБ", нагласио је стални представник.

Притом, додао је, и сама Украјина је демантовала оптужбе да Русија наводно користи ракете које је добила од Северне Кореје за напад у зони СВО.

САД, упркос томе што Москва негира такве обмане, тврде да Русија наводно користи севернокорејске ракете. То је рекао Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће, на брифингу почетком јануара. Међутим, није пружио никакве доказе.

Мађарска и Словачка једине су земље Европске уније које нису потписале изјаву шефа европске дипломатије Жозепа Бореља и других министара спољних послова земаља чланица Уније, у којој се осуђује то што Северна Кореја испоручује своје балистичке ракете Русији.

Москва је више пута одбацила оптужбе за кршење санкција Савета безбедности УН против Северне Кореје.

image