Русија

Француска одбила Русију: Без хитног састанка СБ УН поводом пада авиона Ил-76

Париз је пристао да се састанак одржи тек у петак, а Дмитриј Пољански каже да је у питању покушај да се заштити кијевски режим
Француска одбила Русију: Без хитног састанка СБ УН поводом пада авиона Ил-76Getty © David Dee Delgado/Getty Images

Француска је одбила захтев Русије да вечерас буде одржана седница Савета безбедности Уједињених нација поводом пада авиона Ил-76, саопштио је први заменик сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански.

Према речима дипломате, Париз је пристао да се састанак одржи тек у петак. Пољански је ову одлуку назвао покушајем да се заштити кијевски режим.

Он је истакао да је "Француска злоупотребила своја овлашћења председавајућег".

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио је раније данас да је Москва затражила одржавање ванредне седнице СБ УН због напада на авион у Белгородској области, током којег су погинули сви који су се налазили у њему.

Лавров је данас у Њујорку изјавио да напад представља "још један терористички метод" Кијева и да је спроведен противваздушним пројектилима  Ил-76

Он је том приликом истакао да се нада да Француска, која сада председава организацијом, неће блокирати овај захтев Русије, као што је то урадила Велика Британија 2022 након Буче. 

Оружане снаге Украјине обориле су јутрос изнад Белгородске области војни транспортни авион Ил-76, који је превозио 65 украјинских заробљеника на размену. Погинули су сви путници у авиону, као и шест чланова посаде и три особе у пратњи, укупно 74 особе.

Како је навело руско Министарство одбране, Кијев је био свестан предстојећег транспорта заробљеника за размену, који је требало да се обави данас. 

Руско Министарство спољних послова саопштило је да пад Ил-76 "доводи у питање било какве будуће договоре са Кијевом".

image