Русија

Лавров: Хитна седница Савета безбедности, Кијев напао авион са украјинским војницима

Не бисмо желели да се понови сценарио из Буче из априла 2022, када су јавности била представљена тела људи, које су, наводно, убиле руске снаге, што није било истина, каже шеф руске дипломатије
Лавров: Хитна седница Савета безбедности, Кијев напао авион са украјинским војницимаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Кијевски режим данас је напао авион Ил-76 противваздушним пројектилима, иако је размена заробљеника између Москве и Кијева била договорена, каже шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који из Њујорка, где је допутовао на седницу Савета безбедности УН, поручује да је у питању још један "терористички метод" режима у Кијеву. 

Лавров је открио да је Москва затражила одржавање ванредне седнице Савета безбедности Уједињених нација због данашњег напада на авион у Белгородској области, током којег су погинули сви који су се налазили у њему.

Седница је заказана за 21 час по средњоевропском времену. 

Шеф руске дипломатије је истакао да се нада да Француска, која сада председава организацијом, неће блокирати овај захтев Русије, као што је то урадила Велика Британија 2022 након Буче. 

Не бисмо желели да се понови сценарио из Буче од априла 2022, када су јавности била представљена тела људи, које су, наводно, убиле руске снаге, а чије основне податке, име и презиме, још не можемо да добијемо, нагласио је руски министар.

Подсетио је да је након обарања авиона украјинска страна данас одмах известила о "храброј победи" својих оружаних снага, мислећи на текстове портала "РБЦ-Украјина" и "Украјинска правда", који су, позивајући се на изворе у украјинском Генералштабу, пренели информацију да је Кијев оборио авион.

Према првобитном тексту чланака, авион је, наводно, преносио ракете С-300. Убрзо након што се открило да су у авиону били украјински војници, текстови су измењени.

Украјина није могла да не зна да се спремала размена заробљеника, сигурно су знали да су у авиону били војници, понавља Лавров.

Русија, како каже, тренутно спроводи истрагу. Уједно, Лавров је позвао украјинску делегацију да данас, у оквиру Уједињених нација, објасни свету како је оборен авион.

Такође је поручио да Москву не брине то што међународна заједница неће поверовати да иза напада на авион не стоји Русија, већ Украјина. 

Процес у Међнуародном суду правде по тужби Украјине исполитизован

Процес у Међународном суду правде по тужби Украјине против Руске Федерације по Конвенцији о геноциду изузетно је политизован, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре после учешћа на Савету безбедности УН.

"Као што знате, Украјина оптужује Русију за кршење конвенције о геноциду и жалила се Међународном суду. Око 40 западних земаља се, кршећи све преседане, потписало за украјинску страну. Стога, нема сумње да ће овај процес бити изузетно исполитизован", оценио је министар.

Немамо намеру никога да нападамо у Европи

Русија нема намеру никога да напада у Европи, истиче још шеф руске дипломатије данас у Њујорку. Специјална војна операција у случају Украјине је била неизбежан одговор Москве, будући да су од те земље направили директну претњу по Русију, објашњава он.

"Чуо сам да је чак и (председник САД Џозеф) Бајден рекао да ће, уколико Украјина изгуби, Русија напасти балтичке државе. То је глупост, председник Путин је то већ коментарисао. Немамо никакву жељу, никакву политичку или економску потребу за тим", рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије сумња да ће Кијев бити спреман да пристане на било какво окончање сукоба, коментаришући тврдње бившег америчког председника Доналда Трампа да би он могао да реши конфликт за један дан уколико победи на председничким изборима у САД касније ове године.

Лавров подсећа и да се испоставило да ни Минске споразуме из 2014. и 2015, који је требало да доведу до мира, нико није намеравао да поштује, осим председника Русије Владимира Путина.

Поручује и да Москва није морала да покрене СВО, да Запад није дозволио државни преврат у Кијеву 2014.

Речи Нетанјахуа брину

Изјаве израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да обећана палестинска држава неће бити формирана забрињавају, истакао је Лавров на данашњој седници СБ УН.

Руска Федерација се, како каже, сматра да би требало одредити тачан временски оквиру током којег ће палестинска држава бити формирана. 

Додаје и да не жели да спекулише на тему тога да ли је Вашингтон знао да ће Хамас напасти Израел. 

Када је реч о привременом прекиду ватре између Израела и Хамаса, Лавров поручује да су такви разговори "трговина", која одвлачи пажњу од суштине проблема. 

Говорећи о Организацији исламске сарадње, каже да су земље које јој припадају озбиљно заинтересоване да што пре дође до преговора између две стране.

"Сви они одлучно иступају за то да треба да буде усвојена званична одлука о стварању палестинске државе и започети преговори, које ће пратити неутрални и ефикасни посредници".

Министар наглашава да би што пре требало формирати ефикасан механизам за колективно посредовање, које би довело до решења, а у којем би главну улогу играо Блиски исток.

О тужби Јужне Африке против Израела

Коментаришући тужбу Међународном суду правде коју су поднеле јужноафричке власти у вези са могућим кршењем Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида од стране Израела, Лавров је приметио да су "судије дужне да буду непристрасне, осим, ​​вероватно, судија Међународног кривичног суда, које имају своја правила".

Овај суд ће, иначе, 26. јануара донети одлуку о превентивним мерама због могућег геноцида у Појасу Газе, подсећају руски медији.

Руски министар подсетио је и на изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена о тужби Јужне Африке против Израела.

"Он је рекао да тужба Јужне Африке против Израела Међународном суду за дејства у Појасу Газе скреће пажњу светске заједнице са решавања палестинско-израелског сукоба. Ако је то тако, онда се пажња (на овај сукоб) наводно обраћа, али је скрећу. Не видимо никакву пажњу Сједињених Америчких Држава, осим у виду покушаја да се запричава о целој овој ситуацији, да се на било који начин спречи да Савет безбедности (УН) донесе директну, недвосмислену одлуку о престанку борбених дејстава", рекао је Лавров.

Према његовим речима, Русија уместо тога види "покушаје употребе формулација које у суштини дају одрешене руке за наставак колективног кажњавања Палестинаца".

Немамо о чему да разговарамо са Американцима

Коментаришући односе са САД, Лавров каже да Москва нема о чему да разговара са Вашингтоном када је реч о стратешкој стабилности. 

"Односи су на ниском нивоу, контаката практично и нема", оцењује Лавров и додаје да "су САД доследно пропустиле све могућности које су постојале како би се избегла ескалација".

Истиче и да се не може стално живети у атмосфери где једна страна непрестано говори: "Ја могу све, али ти не".  

Такође је подсетио да су Сједињене Државе су одбиле да склоне своје нуклеарно оружје као део Уговора о неширењу нуклеарног оружја. Стога, додаје, Москва ће на захтев председника Белорусије разместити тактичко наоружање у тој земљи. 

image