Русија

Захарова: Главни задатак Куртија је да се реши Срба, Буча као и Рачак још једна провокација Запада

Русија увек пружа подршку српским пријатељима у откривању истине о чину војне агресије на Југославију 1999. године. Ми помажемо да се те информације пренесу светској заједници, истакла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова
Захарова: Главни задатак Куртија је да се реши Срба, Буча као и Рачак још једна провокација Запада© Илья Питалев / РИА Новости

Положај Срба на Косову и Метохији постаје критичан. Запад уместо да позове на узбуну, он се окреће од проблема док у позадини демонстративног ћутања САД и ЕУ, власти привремених приштинских институција, у духу своје карактеристичне пећинске србофобије, напредују на свим фронтовима: у сферама безбедности, правде, економије и културе, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је истакла да је такозвани "премијер" Аљбин Курти започео незаконита хапшења Срба као освету за њихово учешће у мирним протестима, а на његов подстицај објављују се кривични случајеви "ратних злочина" које су наводно починили Срби током сукоба на Косову.

"Наставља се противзаконито отуђење српске имовине и истискивање из њихових административних структура и јавних предузећа. У настојању да деморалишу локалну српску заједницу, Албанци потискују све кораке ка консолидацији њеног правног статуса. Главни задатак Аљбина Куртија је да поништи његову посвећеност успостављању ЗСО. Отуда његова цинична логика: да бисте се решили питања њеног стварања, треба да се решите Срба", казала је Захарова на данашњем брифингу.

Захарова је подсетила да Курти намерава да забрани финансијске трансакције у српским динарима, укључујући трансфере из Београда за исплату пензија и бенефиција, као и затварање филијала српске државне банке "Поштанска штедионица".

"Планира се и да се сва полиција, а не само специјалци, наоружају аутоматским оружјем дугих цеви и да се уведе обавезно служење војног рока до 2028. године као део трансформације 'косовских безбедносних снага' у 'војску', супротно Резолуцији 1244 Савета безбедности. Јасно је да је један од циљева ове мере да се војно способни Срби натерају да напусте регион", указала је.

Она је указала да је пооштрена политика према албанизацији српске духовне баштине на КиМ, као и да се узурпирају верски објекти, древне православне цркве проглашавају католичким, преписује духовна историја Косова и Метохије у покушају да се Албанци представе као првобитно хришћанско становништво, а Срби као освајачи који су наводно присвојили "туђе" цркве и манастире.

"Американци и Европљани подстичу етничко чишћење које је покренуо поменути 'премијер', награђујући Приштину безвизним путовањем у шенгенски простор и промовишући апликацију за чланство у Савету Европе.  У нади да ће прекинути ћорсокак у нагодби између Аљбина Куртија и Запада, Београд је пристао на неугодне компромисе око регистарских таблица и снабдевања електричном енергијом за север Косова", навела је и додала "да видимо да ли Приштина користи тај гест да додатно угњетава неалбанско становништво.

Захарова је нагласила да би такав развој догађаја требало да отрезни оне који говоре о способности Аљбина Куртија да преговара и окриве Србе за стагнацију дијалога.

Под измишљеним изговором потраге за оружјем и кријумчарењем, у срединама насељеним Србима редовно се врше препади приштинских "специјалаца", а више од седам месеци је уведен ембарго на увоз робе са ознаком "произведено у Србији", навела је.

"Само стриктно поштовање споразума које су стране потписале, пре свега у вези са Заједницом српских општина Косова, у строгим оквирима фундаменталне Резолуције 1244 Савета безбедности УН, може да обезбеди одржив, праведан исход", истакла је Захарова.

Буча као и Рачак још једна провокација Запада

Уочи 25 година од бомбардовања СРЈ, подсећам на још једну НАТО провокацију, а ради се о монтираном инциденту у косовском Рачку, који је послужио као повод за масовну војну операцију против Југославије кршећи све принципе међународног права, подсетила је Захарова.

Русија увек пружа подршку српским пријатељима у откривању истине о чину војне агресије на Југославију 1999. године, а ми помажемо да се те информације пренесу светској заједници.

"Подсећам да су 15. јануара 1999. године, покушавајући да приведу групу терориста Ослободилачке војске Косова (ОВК) који су се настанили у Рачку, српски припадници реда били изложени оружаном нападу и, поступајући стриктно по закону, убили више од четрдесетак милитаната у самоодбрани. Међутим, одмах на подстицај шефа Верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Американца Вилијама Вокера измишљена је другачија верзија онога што се догодило", казала је.

У процесуирању западне пропаганде, наставила је Захарова, албански терористи су се убрзо претворили у "цивиле", а српске снаге безбедности у "немилосрдне убице" које су наводно починиле масакре над "недужним цивилима". 

"Занимљиво је да су фински патолози накнадно разоткрили намештаљку у Рачку, која је коришћена да се оправда агресија НАТО-а, на пример, рупе на одећи нису одговарале ранама на њиховим телима. Тај случај је истражен до таквих специфичности. Доказано је да су погинуле у цивилну одећу обукли милитанти Ослободилачке војске Косова. Међутим, западна пропаганда је инцидент у Рачку прогласила чином геноцида који захтева 'тренутну реакцију'", указала је.

Уследила је вишенедељна информативна "артиљеријска припрема" за војну операцију против Југославије, а услед НАТО бомбардовања Југославије 1999. године погинуло је неколико хиљада људи, земља је претрпела економску штету од више милијарди долара, а НАТО снаге бациле су 15 тона осиромашеног уранијума.

"Фејкови о наводним ратним злочинима руске војске у Бучи слични су онима који су се ширили у вези са догађајима у Рачку. Ништа ново. Прича о ратним злочинима у Бучи је потпуно измишљена, а Русија има доказе за то, што је показао руски представник у УН. Као и у случају Србије 1999. године, сврха свега је да се створи неопходна информациона позадина за оправдање њихових злочиначких радњи", закључила је.

image
VV inauguration
banner