Србија и Балкан

Захарова: Србија је на удару хибридног утицаја споља и покушаја да се пољуља изнутра

Искрено желим руководству Србије да настави да брине о истински интересима земље, да не следи оне који покушавају да приморају Београд да жртвује своју самосталност и одрекне се националног поноса и идентитета, поручује Захарова.
Захарова: Србија је на удару хибридног утицаја споља и покушаја да се пољуља изнутраwww.globallookpress.com © MFA Russia

Запад дуго и доследно спроводи своје "подривачке" активности против Србије у циљу да јој одузме суверенитет и право да по сопственом нахођењу одређује развој. Тера Београд да се придружи следбеницима култа "укидања" Русије и да одустане од својих темељних националних интереса, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

У интервјуу за "Политику", Захарова напомиње да је посебно озбиљан косовски проблем, те да су током година Вашингтон и Брисел косовски фактор претворили у инструмент притиска на Србију, дајући косовским Албанцима карт бланш да подстичу националну нетрпељивост према локалном српском становништву.

"Пљачкање православних светиња, оружани напади косовских 'безбедњака' на цивиле и њихову имовину, све то европске престонице, укључујући Берлин, склоније су да не примећују. У међувремену, резултати псеудопосредничких напора ЕУ говоре о апсолутној немоћи западних земаља, које нису у стању да суштински реше проблем", упозорава Захарова.

Уместо циљаног рада с Аљбином Куртијем на испуњењу раније договорених обавеза, државе ЕУ су покренуле нову иницијативу, такозвани француско-немачки план који Србију, у ствари, тера на очито неприхватљив исход и грубо противречи темељном документу за решавање косовског питања, Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, напомиње Захарова.

Истиче да је Балкан сложен регион и да се у њему још осећа драматично наслеђе сукоба деведесетих, те да такозвани западни свет полаже ексклузивна права на сарадњу с балканским престоницама, води агресивну политику истискивања трећих земаља из региона и гради дијалог у оквиру парадигме "с нама или против нас".

"У замену за перспективу уласка у ЕУ, Балкану се намећу туђи политички и друштвени наративи. Јасан пример су покушаји да се уведе забрана сарадње с Русијом, што је данас апсолутан и безуслован захтев за оне који не желе да покваре односе са Западом. Нажалост, поједине балканске земље нису имале политичку вољу да се одупру овом ултиматуму", каже Захарова.

Србија је пример одговорне државе која штити своје националне интересе и не одустаје од партнерства с Русијом, каже портпаролка руског Министарства спољних послова и додаје да се данас Србија супротставља хибридном утицају споља и суочена је с покушајима да се пољуља и поткопа њена унутрашња стабилност.

"Протести на улицама Београда пример су грубог мешања спољних фактора у послове једне суверене државе", напомиње Захарова.

Истиче да Срби добро памте до чега могу довести друштвени потреси, те да искуство показује да разулареност радикалних елемената који делују по налогу из иностранства може да изазове најпогубније последице.

"Искрено желим руководству Србије да настави да брине о истински интересима земље, да не следи оне који покушавају да приморају Београд да жртвује своју самосталност и одрекне се националног поноса и идентитета", поручује Захарова.

Немци су у 20. веку доста урадили на овим просторима, умешавши се и у распад Југославије и распиривање крвавог сукоба, казала је Захарова.

"Тражећи разлоге за покретање два светска рата, Немачка их је пронашла на Балкану", напомиње Захарова.

Истиче да модерна Немачка нема суверенитет ни своју спољну политику, те да у контексту расподеле улога међу америчким сателитима у Европи, Немци с богатим искуством у изазивању војних сукоба на Балкану, с гледишта Вашингтона, доста добро раде свој посао "западног ментора" региона.

"Није случајно што су тако упорно, па чак и агресивно, презревши све процедуре и договоре, гурали Кристијана Шмита на место високог представника у БиХ, који није био на одговарајући начин одобрен за те функције и сходно томе, нема никакав легитимитет", оцењује Захарова.

Додаје да оно што се дешава у БиХ у протекле две и по године је чисто оживљавање колонијалне политике западних земаља, те да је њиховим залагањем БиХ претворена у протекторат, њен суверенитет је ограничен оквирима које диктирају спољни играчи.

Руска спољна политика је мирољубива, предвидљива, доследна, прагматична, заснована на поштовању општепризнатих начела и норми међународног права, напомиње.

Захарова је подсетила да је Москва прошлог 31. марта ажурирала Концепцију спољне политике коју је одобрио председник Русије Владимир Путин.

"Пре свега, реч је о самосталности и усмерености на стварање повољних спољних услова за прогресиван развој Русије, осигурање безбедности земље, њеног суверенитета у свим сферама и територијалног интегритета", појаснила је Захарова.

У документу су истакнути цивилизацијски идентитет Русије, њен статус водеће светске силе и њена улога одржавања равнотеже у међународним пословима.

"Основни задатак је допринос формирању мултиполарног светског поретка. Међу његовим принципима су суверена једнакост држава, обезбеђивања њиховог права на избор модела развоја, културна и цивилизацијска разноликост света", каже Захарова.

Појашњава да је појава претње трећег светског рата и употребе нуклеарног оружја повезана, пре свега, са покушајима Запада да по сваку цену преокрене објективни тренд губитка његове некадашње глобалне доминације.

Како напомиње, у том контексту, највећу опасност представља сукоб који су САД и НАТО створили у Украјини, у којем стално подижу улоге и покушавају да балансирају на ивици директног војног сукоба с Русијом.

"Земље Северноатланског блока буквално ходају по ивици, верујући да ће у сваком случају моћи да 'управљају' ескалацијом. Таква самоувереност није ништа друго већ илузија која може да изазове, без претеривања, катастрофалне последице. И, наравно, подстицање катастрофе на Блиском истоку од стране Вашингтона и његових савезника представља корак у амбис", упозорава Захарова.

Поручује да ће Русија наставити да у пракси показује својим опонентима да је њихова политика узалудна, као и да Русија остварује циљеве које је председник Путин поставио у оквиру специјалне војне операције.

"Након тога, спровешћемо пажљиву анализу у којој мери ће САД и њихови савезници бити спремни да се придржавају темељног принципа недељиве и једнаке безбедности за све. Морају признати да се она не може ојачати на рачун слабљења безбедности других", каже Захарова.

Додаје да земље НАТО-а, које су се прогласиле "нуклеарним савезом", треба да схвате да ће одрживо и дугорочно смањење нуклеарних ризика захтевати радикалну ревизију њиховог непријатељског приступа према Русији и елиминисање таквих фундаменталних безбедносних противречности као што је штетна експанзија Алијансе на исток, која је довела до актуелне кризе.

"Уколико и када на Западу 'сазре' за отворен разговор, бићемо спремни. Али нећемо никог ништа молити, нити ићи на уступке", каже портпаролка Министарства спољних послова.

Напомиње да САД нису за сада спремне на договарање на основу узајамног поштовања и уважавања интереса.

"Предстоји озбиљан разговор о принципима међународне комуникације који би одговарали реалностима мултиполарног света који се формира пред нашим очима. Одлучни смо да радимо, заједно са широким кругом партнера из земаља Евроазије, Африке и Латинске Америке, на стабилизацији и хармонизацији међународних односа и њиховом реструктуисању на равноправнијим основама", наводи Захарова.

Истиче да циљеви Специјалне војне операције остају непромењени: демилитаризација и денацфикација Украјине, отклањање претњи по безбедност Русије и њених становника који долазе с њене територије.

"Наше оружане снаге постепено удаљавају 'линију фронта' од руских насеља која су сада под ватром украјинских неонациста. Руски органи за спровођење закона пажљиво бележе и документују злочине које су починили савремени бандеровци, не ограничавајући се на период СВО", каже Захарова.

Подсећа да су патње цивилног становништва Донбаса почеле много раније, још 2014. и да ће кривци бити позвани на одговорност.

"Посебно желим да истакнем да нико не треба да гаји илузије о силама које је Запад довео на власт у Украјини пре десет година – фебруара 2014. То су нацисти, идеолошки следбеници Бандере и Шухевича. Њихов циљ је физичко елиминисање свих оних који се не слажу с кијевским режимом укључујући и представнике других нација и, пре свега, уништење свега руског", упозорава Захарова.

Како наводи, само у Украјини деца данас иду у први разред школе уз песме које позивају на убијање Руса, само тамо се пале књиге као што су то радили у Трећем рајху, и одржавају бакљаде на улицама.

"Истражни комитет Русије спроводи свеобухватну истрагу о делима украјинских нациста на основу низа чланова Кривичног закона, укључујући ратне злочине. Према подацима овог ресора, до данас је покренуто више од 4.000 кривичних предмета против више од 900 особа. На основу прикупљених доказа, судови Руске Федерације већ су осудили више од 200 представника украјинских оружаних формација на дугогодишње затворске казне због почињених ратних злочина", наводи Захарова.

Напомиње да Запад није одустао од свог циља да Русији нанесе "стратешки пораз" иако је сада задатак преформулисан да сада звучи: "Спречити Русију да победи".

"Вашингтон и његови сателити свесни су да ће без њихове помоћи Украјина бити суочена с неизбежним колапсом. Међутим, немају храбрости да то јавно признају, јер би у том случају морали да прогласе крах наказног кијевског режима који је Запад створио, а уједно и читавог политичког украјинског пројекта који није оправдао огромна материјална и финансијска улагања", оцењује Захарова.

Као пример за своје речи наводи потпуни неуспех широко промовисане "контраофанзиве" украјинских оружаних снага.

"Наглашавам да Оружане снаге Русије тренутно имају стратешку иницијативу дуж целе борбене линије. Сви задаци СВО сигурно ће бити испуњени. Како је руски председник Владимир Путин рекао у свом говору у октобру 2023. 'ми нисмо започели тзв. рат у Украјини, покушавамо да га окончамо'", напомиње Захарова.

image