Србија и Балкан

Захарова за РТ Балкан: Апсурдна тврдња да Београд покреће рат на КиМ, не чуде напади на СПЦ

Портпаролка руског Министарства нагласила је да је не изненађују оптужбе на рачун СПЦ јер Запад директно напада православље
Захарова за РТ Балкан: Апсурдна тврдња да Београд покреће рат на КиМ, не чуде напади на СПЦwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Руководство Србије већ је "детаљно и аргументовано" објаснило ситуацију у вези са недавним дешавањима на северу Косова и Метохије и "чини ми се да ту више нема шта да се дода", рекла је данас за РТ Балкан портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Упитана да прокоментарише како Русија гледа на клевете из Приштине на рачун Србије, Захарова је подвукла да су све оптужбе на рачун Београда "без основа", као и да су тврдње да је Београд страна која "жели да разбукта рат" апсурдне.

"То је лаж, која је усмерена на дискредитацију Београда и на одвлачење пажње од етничког чишћења Срба које се спроводи на Косову и Метохији", каже она. Такође, реч је о покушају скретања пажње са Куртија, чије је понашање постало нова нормалност. Под тиме, како је појаснила, има у виду "заплашивање и омаловажавање неалбанског народа" на КиМ.

После његових "страшних и недопустивих речи" да би Срби требало "да плате и пате", да ли се треба чудити томе што српски народ покушава да се заштити и да одбрани "све оно што су за нормалног човека праве вредности", културу, традицију и своје домове, упитала је портпаролка МСП-а Русије.

Такође, Захарова истиче да је Србија једина земља која је заинтересована да се проблеми на КиМ решавају мирно и цивилизовано. "Србија је једина конструктивна страна", поручила је она. 

Говорећи о мисији Кфора и Еулекса на Косову и Метохији, она подсећа да ове мировне снаге никада нису ни радиле нити сада раде оно што би требало, јер то никада нису ни желеле.

"Они једноставно подилазе Приштини, баш као што су то радили увек. Вишегодишњи Бриселски дијалог на тему Косова показује да је Београд био и и даље јесте једина страна која тежи конструктивном, цивилизованом, мирном решењу ситуације, које се базира на праву", била је јасна Захарова.

"ЕУ је у потпуности дискредитовао себе као посредник", али, како је навела, то није био случај само са КиМ. Нешто слично било је и са Јерменијом, примећује портпаролка.

"И тамо исто то: нису урадили ништа осим провокација које су довеле до детонације ситуације, која је могла и која је требало да буде решена правним и политичким путем, узимајући у обзир сву историјску позадину ситуације".

Упитана да прокоментарише недавне изјаве члана британског парламента Алише Кернс и америчког генерала у пензији Веслија Кларка о томе да је Српска православна црква наводно учествовала у шверцу оружја на север КиМ, Захарова каже да би на то питање требало одговорити тако да се узму у обзир и тренутна ситуација у свету и у региону. 

Ипак, она признаје да је напади на СПЦ не чуде, јер се ради не само о тренду, већ свеопштој политици напада на православље. 

"То није хибридни, већ директан напад на православље, који спроводи Запад. Раније су радили прикривено, а сада то раде директно. Они приводе и испитују православне свештенике, баве се унутрашњим провокацијама користећи се апсолутно неморалним и неетичким начинима разбуктавања конфликта. Покушавају да затрују људе који припадају православљу, измишљају нову историју религија света. Шта све не раде! Тако да у овом конкретном случају нисам изненађена да је сада и СПЦ постала предмет, не само детаљне пажње, већ и агресије колективног Запада", поручује данас Захарова. 

"Могу само да потврдим оно што у региону, на Балкану, знају боље него било где другде. Срби су вековима били присутни на тој земљи и православље је на тој територији било присутно вековима. И то је увек била кост у грлу западних спонзора који подржавају сепаратизам косовских Албанаца. То је врло битан фактор", закључила је Захарова.

image