Русија

Шојгу проверио изградњу нових лабораторија повезаних са биолошком безбедношћу

Министар одбране Русије посетио је неколико истраживачких лабораторија у близини Москве које су у фази изградње
Шојгу проверио изградњу нових лабораторија повезаних са биолошком безбедношћуwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу данас је посетио објекте за вршење експеримената Министарства одбране Русије у московској области и проверио рад на њиховој модернизацији. У питању су објекти 48. Централног научно-истраживачког института МО Русије.

Према речима начелника снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игора Кирилова, у току је изградња два нова објекта у којима ће се вршити експерименти повезани са биолошком безбедношћу.

Нове лабораторије омогућиће "откривање претњи биолошког карактера у најкраћем року", а у њима ће се, такође, производити профилактичка средства, укључујући вакцине и вршити провера њихове ефикасности.

Лабораторија ће учествовати и у "међународним истраживањима о вероватној употреби биолошких агенаса", саопштило је Министарство одбране.

Као један од практичних резултата до сада постигнутих у тој области наводи се руска вакцина против корона вируса, али и вируса еболе, универзална вакцина против грипа и блискоисточног респираторног синдрома МЕРС.

Руски министар одбране сазнао је и како тече развој друге инфраструктуре, а припадници војних структура открили су и да је, као резултат усавршавања истраживачке базе објеката једног другог, 12. Централног научно-истраживачког института МО Русије вишеструко повећан број оружја и специјалне војне технике.

image