Русија

Медведев упозорава: Америка наставља да производи биолошко оружје, Русија има одговор

Вашингтон наставља да спроводи војно-биолошке програме који имају за циљ стварање посебно опасних вештачких патогена и микроорганизама, поручује бивши руски председник
Медведев упозорава: Америка наставља да производи биолошко оружје, Русија има одговорwww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

Вашингтон, упркос упозоравањима Русије у вези са биолошким лабораторијама на постсовјетском простору, наставља да спроводи војно-биолошке програме за стварање посебно опасних вештачких патогена, тачније, компоненти биолошког оружја, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

"Као што је познато, велика мрежа биолошких лабораторија у земљама постсовјетског простора представља озбиљну опасност по наше националне интересе. О томе смо много пута разговарали, а у вези са тим смо се обраћали и нашим партнерима. Али, ипак, Вашингтон наставља да спроводи војно-биолошке програме који имају за циљ стварање посебно опасних вештачких патогена и микроорганизама", казао је Медведев на састанку међуресорне комисије Савета безбедности Русије за сузбијање претњи биолошкој безбедности.

Према његовим речима, руске специјалне службе треба да усвоје мере за супротстављање војно-биолошким програмима Сједињених Америчких Држава.

Како је прецизирао, реч је о набавци компоненти биолошког оружја, а одговор на те претње су ефикасне мере преко владиних агенција и специјалних служби.

"Осим тога, потребно је радити на стварању механизама за праћење истраживачких активности у тим биолошким лабораторијама, користити међународне платформе за то и привући све заинтересоване партнере на иницијативу Русије, а ми их имамо много", истакао је Медведев.

image