Русија

Захарова: Србија штити центар Европе од почетка тоталног уништења

Питање КиМ није питање око којег треба да се гата, већ је питање како ће руководство спроводити вољу народа, поручила је данас портпаролка МСП-а Русије Марија Захарова
Захарова: Србија штити центар Европе од почетка тоталног уништењаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Сматрам да Србија штити центар Европе од почетка тоталног уништења, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је навела да решавање питања Косова и Метохије пре свега зависи од става народа и руководства Србије и да не би требало препустити Западу да сам одлучује о томе.

"Србија буквално брани центар Европе од почетка тоталног уништења. Питање је да ли је могуће у центру Европе уништити земљу и темељ културе једног народа или се то може спречити на основу међународног права, чињеница. Решавање тог питања није ствар хороскопа, него је пресудан став народа и руководства по том судбоносном питању за Србију, цео Балкан али и шире", рекла је Захарова на предавању на тему "Савремени међународни односи: поглед из Русије", које организује Институт за међународну политику и привреду.

Она је истакла да "не треба чекати од некога решење проблема који се тичу наше судбине, већ сами треба њоме да се бавимо - "или ћемо се њоме ми бавити или ће се тиме за нас неко други бавити".

Захарова је рекла да сви морају да знају и у Србији, као и у Русији, да су они са којима се воде разговори о решавању неког питања историјски били колонизатори, да су водили освајачке ратове, да су експлоатисали друге државе и да су своју политику изградили на лажима, манипулацијама, инсценираним ситуацијама.

"То се мора научити као аксиом. То је прво. Према свим предлозима и Београду, Москви, Кишињеву, било коме, треба да се односимо уз јасно разумевање да то није отворен, поштен предлог, Вашингтона или Брисела, него закамуфлирани, скривени покушај да се наметне своја воља и да се не узму у обзир интереси оних са којима разговарају", објаснила је Захарова.

Како је рекла, мора се јасно дефинисати шта је национални интерес и то у свим перспективама, и краткорочној и дугорочној - и тако се мора супротставити ономе што се предлаже са Запада.

Трећа кључна ствар, како је навела, јесте чиме ће споразум бити гарантован.

Запад не поштује оно што је потписано

Према њеним речима, за Запад није обавезно поштовање договора који су записани на папиру.

"Било која земља, Србија, Русија, било која, мора да зна које су реалне, фактичке гаранције ако се постигне споразум. Могу да наведем милион примера, као рецимо када је бивши амерички председник Доналд Трамп обећао кредите Србији, инвестиције, потписао неке споразуме и ништа није испуњено", додала је Захарова.

Она је нагласила да су "најотворенији пример тога како Запад не поштује оно што је потписано" Мински споразуми, који су потписани у присуству Русије и представника других земаља. 

"Неколико година од потписивања испоставило се да Запад и Кијев нису ни планирали да спроведу потписане договоре", подсетила је Захарова.

Она је даље истакла да "оно што се данас дешава треба да буде наук за све".

"Украјина је поверовала том колективном Западу, делегирала је свој суверенитет САД, Немачкој, Француској, Британији и колективном ЕУ", казала је Захарова.

Она је поменула и Иран, када су САД "изашле из тог посла, не како је написано у уговору, већ су једноставно рекли да није обавезно да то реализују".

То се, како је рекла, догодило у великом броју земаља.

О ситуацији у САД

Захарова је нагласила да "америчка дубока држава постоји на основу сопствених правила, новца, а не на основу закона демократије".

"Сетите се шта је говорио Трамп: Можемо да нађемо заједничке тачке са Русијом, и ја ћу то урадити. Али, дубока држава то није допустила Трампу. А шта је он за то добио? Прво, оптужили су га да је агент Кремља, а током периода док је био председник није могао да уради ништа када је реч о побољшању односа са Москвом, чак и ако се радило о стварима које би биле на корист САД", поручила је Захарова.

Притом, како је истакла, "Трамп није био неки нарочити обожавалац Русије, већ само један прагматичан човек".

Захарова се, такође, кратко осврнула и на америчке председничке изборе који ће бити одржани крајем године.

"Оно што се данас у САД дешава пред изборе је страшно", прокоментарисала је, те додала да су, додуше, изборни процеси у САД увек били повезани са скандалима.

"На пример, афера 'Вотергејт', скандали са Моником Левински. Стално неки скандали… Ови скандали су се затим током година интензивирали јер је политичким кандидатима била потребна позадина да би водили дебате у јавности", казала је Захарова.

Она је истакла да је, кроз године, таквих фактора било све више, а да смо "сви на Земљи, заправо, њихови таоци".

Демонизација Русије је увек постојала

Према њеним речима, демонизација Русије увек постојала, само у различитом облику.

"То је историјска ствар, то је увек било тако. Волели су нас само онда када смо били спремни да им у потпуности дамо своју земљу, суверенитет, ресурсе и историју да њима управља Запад", казала је Захарова.

Портпаролка руског МСП-а истакла је да Русију никада нису схватали на праведан начин, а да су после распада СССР мисли да је остало мало до њеног уништења.

"Мислили су да ћемо се распасти или да ће бити установљено спољашње управљање Москвом. Чак и када смо се на територији наше земље борили против тероризма - и то су осуђивали. Чак и када су деца у школи у Беслану била таоци тероризма - они чак ни тада нису имали речи утехе или подршке", напоменула је Захарова.

Како је даље истакла, "забрањивањем Достојевског не раде на штету Русије, већ штете сами себи".

"Ми знамо за Достојевског, и ви у Србији знате за њега, и наставићете да га читате, без сумње. Западне елите, такође, знају Достојевског и они ће наставити да га читају. Али, они свом народу то забрањују, јер се према њему односе као према стоци, клошарима", додала је Захарова.

image