Русија

ФСБ спречио терористички напад на једног од лидера Крима

Терористички напад је организовала Служба безбедности Украјине, а ухапшено је више особа, наводе руски медији
ФСБ спречио терористички напад на једног од лидера Крима© yandex.ru

Руска служба безбедности (ФСБ) спречила је терористички напад који је организовала Служба безбедности Украјине (СБУ) на једног од лидера Крима, саопштио је Центар за односе са јавношћу обавештајне службе.

"На Криму су службеници ФСБ Русије задржали групу људи, међу којима су били руски држављани В. А. Боднар, О. В. Шевченко и В. В. Анањев, који су се, по инструкцијама СБУ у Симферопољу, припремали да дигну у ваздух аутомобил једног од лидера Крима. Притвореници су признали кривицу", наводи се у саопштењу, преноси "РИА Новости".

Осумњичени Шевченко је признао да је наређење СБУ за припрему терористичког напада примљено још у октобру 2023. године, а да су се оне одвијале све до краја јануара, почетка фебруара ове године.

Од осумњичених је одузета радио-контролисана импровизована експлозивна направа (ИЕД) кумулативног дејства, направљена од модификоване противтенковске противавионске мине ДМ22 немачке производње са пуњењем високог експлозива на бази РДКС-а, тежине 1,9 килограма.

Поред тога, руска служба безбедности пронашла је и радио-предајник, троножац за постављање минског бацача, перо стабилизатор мина; експлозивну фрагментациону експлозивну направу која се састоји од пластичног експлозивног брикета стране производње на бази хексогена Ц-4 тежине 3,05 килограма, електричног детонатора ЕДП, даљински осигурач са ДТМФ кодом, за који је потребно повезивање са мобилним телефоном.

image