Русија

Нови рекорди: Трговина Русије са пријатељским државама у процвату

Министар економског развоја Максим Решетњиков је рекао да је Русија прошле године постигла рекордне нивое међусобне трговине не само са ЕАЕУ, већ и са Кином, Индијом, Египтом, УАЕ, Бразилом и Сингапуром
Нови рекорди: Трговина Русије са пријатељским државама у процватуGetty © Wu Shaoyang/VCG

Међусобна трговина Русије са земљама које нису увеле санкције Москви због украјинског сукоба порасла је током прошле године, рекао је министар економског развоја Максим Решетњиков. Министар, који се у четвртак обраћао на форуму који је одржао Руски савез индустријалаца и предузетника (РСПП), рекао је да, иако је трговина са ЕУ нагло опала, трговина Русије са пријатељским земљама достиже историјски максимум.

"Удео Европске уније у нашем трговинском промету смањен је за више од половине током прошле године након увођења санкција, а удео пријатељских земаља порастао је на 77 одсто. Прошле године смо постигли рекордне нивое међусобне трговине не само са ЕАЕУ, већ и са Кином, Индијом, Египтом, УАЕ, Бразилом и Сингапуром", рекао је Решетњиков.

Према министровим речима, развој транспортне и логистичке инфраструктуре, између осталог, допринео је и бржем расту трговине. Повећани капацитети граничних прелаза помогли су повећању залиха за скоро 50 одсто коридором север-југ.

Рестрикције које су наметнуле САД и њихови савезници у вези са сукобом у Украјини ограничилe су приступ Москви бројним тржиштима и изазвалe егзодус западних фирми из Русије. Међутим, руска предузећа диверсификују добављаче и преоријентишу ланце снабдевања да подрже економију.

Према истраживању РСПП-а, више од 70 посто руских компанија је током прошле године пронашло алтернативне добављаче сировина, услуга и софтвера на домаћем тржишту. Отприлике половина је пронашла нове добављаче опреме и компоненти из пријатељских земаља у иностранству.

image