Русија

Русија спрема нове моделе дронова: Шојгу посетио постројења за производњу, све тече по плану

Руски министар одбране је током посете обишао и постројења компаније "ЗАЛА Аеро", произвођача дронова сада већ чувене породице "лансет" који се интензивно користе у зони СВО
Русија спрема нове моделе дронова: Шојгу посетио постројења за производњу, све тече по плану© Министарство одбране Руске Федерације

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу посетио је предузећа за производњу дронова и беспилотних летелица у склопу војноиндустријског комплекса у Удмуртији, где се уверио да се производња одвија по плану.

"У постројењима концерна "Калашњиков", Сергеј Шојгу је имао увид у рад производних линија за израду беспилотних летелица намењених Оружаним снагама РФ у оквиру државне поруџбине", наводи се у саопштењу министарства.

Министар Шојгу је обавештен да је отварањем нових постројења након 2022. године, стопа производње беспосадних ваздухоплова порасла за 60 одсто, као и да ће у будућности порасти за још неколико пута.

Захваљујући пуштању у рад нових фабрика, производња високопрецизног наоружања попут противоклопних ракета "вихор-1", вођених артиљеријских граната "китолов-2" и ракета ПВО "стрела" ће бити два пута већа.

Стога је министар одбране скренуо пажњу руководству предузећа на потражњу за противваздухопловним ракетама: "Ово је веома важна ствар, сви кључни инфраструктурни и привредни објекти - за нафту, гас и њихову прераду - морају бити заштићени".

Додатно, Шојгуу су приказани нови композитни материјали који ће повећати издржљивост дронова, као и нова лутајућа муниција, са дизајном заснованим на аеродинамичкој конфигурацији "летећег крила".

Према речима једног од представника фабрике, нови дрон-камиказа већ може да лети на основу унетих координата, а тренутно се испитује и аутоматски систем навођења. То значи да ће летелица бити опремљена главом за навођење, која самостално препознаје и "закључава" циљ који треба уништити.

Летење на основу координата, значи да се путања лета уносу у рачунарски модул дрона, који потом прати задате тачке на електронској мапи означене области све до циља. Због тога летелица може да коригује своју позицију на различите начине, као нпр. употребом сателитске навигације.

Руски министар одбране је током посете обишао и постројења компаније "ЗАЛА Аеро", произвођача дронова сада већ чувене породице "лансет" који се интензивно користе у зони СВО. Из ове компаније је саопштено да се ради на новим моделима извиђачких и борбених летелица, модификованих на основу искустава из употребе у реалним борбеним условима, а министар је обавештен и о достигнућима у домену анализе, обраде и преноса података, и система за навигацију.

Истраживачки напредак у набројаним сегментима ће омогућити да се сви беспосадни ваздухоплови обједине у један комплексан систем и уништавају циљеве непријатеља на аутоматизован начин.

Министар Шојгу је посетио и погон предузећа "Беспосадни системи", где је обавештен о развоју нових дронова са авионским и хеликоптерским погоном, као и напредним тренажним програмима, захваљујући којима ће оператери савладати управљање летелицама у што краћем року.

Након обиласка, руски министар одбране је одржао састанак са представницима предузећа војноиндустријског комплекса и оружаних снага, а према његовим речима већина захтева постављених пре годину дана је испуњено.

"Сада морамо да пређемо на следећу фазу, која се зове 'решавање проблема препознатих током СВО', а већи део њих вам је познат. Проблеми се односе на пренос података, управљање, навођење и означавање циљева", нагласио је Шојгу и додао:

"Постојећи капацитети нам омогућавају да се суочимо са већином савремених проблема. Ту мислим на борбу против ФПВ дронова, електронско ратовање на тактичком нивоу и употребу вештачке интелигенције".

На крају састанака, министар одбране поставио је задатак руководствима предузећа да повећају стопу, квалитет и степен аутоматизације у производњи.

image