Русија

Уништено складиште нафте и ресторан у коме су украјински официри славили именовање Сирског

Координатор Николајевског покрета отпора Сергеј Лебедев је нагласио и да се поред погођеног објекта налазила и зграда у којој су били смештени припадници украјинске војске

Оружане снаге Руске Федерације су дроновима извршиле удар по украјинском складишту нафте у Харкову, а у нападу је између осталог оштећено и 11 средстава ратне технике, укључујући и тенкове, саопштио је координатор Николајевског покрета отпора Сергеј Лебедев, преносе "РИА Новости".

Како се наводи, Лебедев је редакцији доставио и видео-снимак тренутка удара на коме се могу чути експлозије и видети бљесак и одсјај од ватре.

Раније је украјинско тужилаштво саопштило да је у Харкову, као резултат експлозије, потпуно уништен "инфраструктурни објекат од кључног значаја". Ово је касније потврдила и харковска полиција која је саопштила да је експлозију и пожар у складишту изазвао напад руске војске.

Међутим, украјински органи нису саопштили да је војска користила складиште као свој објекат.

"Касно у ноћ 9. фебруара, руске снаге су беспилотним летелицама извршиле удар на складиште нафте у Харкову. Познато је да су на овом месту складиштени гориво и друга мазива за ратну технику украјинске војске, као и да у се овде налазила возила за транспорт трупа", изјавио је Лебедев.

Према његовим речима, припадници покрета отпора у Харкову успели су да сниме процес допуне складишта, па је напад извршен у тренутку када је капацитет горива био на највишем могућем нивоу.

"Осим складишта нафте, оштећени су и околни објекти, па је одређени део опреме оштећен – танкери са горивом и тенкови. За сада је познато да је 11 средстава ратне технике оштећено", додао је он.

Лебедев је нагласио и да се поред погођеног објекта налазила и зграда у којој су били смештени припадници украјинске војске.

Осим тога, синоћ су према тврдњама Лебедева, руске снаге извршиле удар по ресторану у Харковској области где се одржавала прослава украјинских официра поводом именовања Александра Сирског за главнокомандујућег Оружаних снага Украјине.

"Погођен је ресторан у граду Велики Бурлук, на истоку Харковске области. У време напада украјински официри распоређени на овом правцу су се окупили у ресторану како би обележили унапређење генерала Сирског на позицију главнокомандујућег", навео је Лебедев.

image
VV inauguration
banner