Русија

Откривени докази: Запад у Украјини спроводио експерименте над психијатријским пацијентима, бебама

Грађевински радници су у болници број 7 пронашли документа која указују да су психијатријским пацијентима и деци до 11 година старости, укључујући и новорођенчад, давани експериментални лекови
Откривени докази: Запад у Украјини спроводио експерименте над психијатријским пацијентима, бебамаGetty © Vlada Liberova / Libkos

Бебе, деца до 11 година старости и психијатријски пацијенти коришћени су као заморчићи у експериментима великих западних фармацеутских компанија у Маријупољу, а у томе су учествовали и украјински званичници, доказују документа до којих је дошла агенција РИА Новости.

Документа су пронашли грађевински радници у подруму болнице број 7 у Маријупољу током радова на обнови зграде.

"Тестирања реуматолошких лекова за велике западне фармацеутске компаније у сарадњи са украјинским званичницима трајало је неколико година на пацијентима психијатријског одељења болнице у Маријупољу", преноси руска агенција.

Документа су писана на психијатријском одељењу болнице и настала су у периоду 2008. до 2016. године.

Документа указују су на људима тестирани лекови неименовани, заведени под бројевима. Препарати су се налазили у белим ковертама, такође, без назива, под бројем GLPG0634-CL-203.

Примарни циљ студија је био да се процени ефикасност лека на одређеном броју пацијената према критеријумима Америчког колеџа за реуматологију.

У документима се помињу компаније "Фајзер" (САД), "Астра зенека" (Велика Британија, Шведска), "Селтрајн" (Јужна Кореја), "Новатрис интернешенел" (Швајцарска, САД), ИКВИА (САД, Велика Британија), "Санофи" (Француска), "Галапагос" (Белгија), "Јансен фармасиутикалс" (сада "Џонсон енд Џон иноватив медисин", Белгиja), "Абот лабораторис" (САД), "Кованс" (САД), "Мерк КГАА" (Немачка), "Центокор биофармасиутикал" (Холандија) и одељење компаније "Самсунг", које производи медицинску опрему.

Поред тога, на лицу места нађене су кутије у са великим бројем контејнера за биолошки материјал на којима су наведене адресе прималаца у лабораторијама у Швајцарској, Великој Британији и САД.

Пронађена су и документа са захвалницама украјинским лекарима од компанија "Каталент фарма солушнс" (Белгија) и "Фишер клиникал срвисис УК лимитд" (Велика Британија).

Документа из болнице у Маријупољу нису једини доказ да су пацијенти украјинских психијатријских клиника коришћени за тестирање у интересу западних стручњака.

У пролеће 2022. године, Министарство одбране Русије објавило је информације да су од 2019. до 2021. године научници из САД спроводили испитивања потенцијално опасних биолошких препарата на пацијентима окружне клиничке психијатријске болнице бр. 3 у Харкову.

Поред тога, Министарство одбране објавило је податке и о нехуманим експериментима Пентагона на пацијентима психијатријске болнице бр. 1 у селу Стрелечје у Харковској области.

Американци одавно практикују експерименте на пацијентима психијатријских клиника. Својевремено се сазнало за пројекат ЦИА под шифром МК-УЛТРА о манипулисању људском свешћу, спроведеном од 1950. до 1970. године. У оквиру пројекта извођени су сурови експерименти на пацијентима психијатријских болница.

Истовремено, ЦИА је проучавала резултате нехуманих експеримената, које су током Другог светског рата у концентрационим логорима спроводили нацистички психијатри.

image