Русија

Путин: Економија Русије превазишла све прогнозе; БДП порастао за 3,6 одсто

Темпо раста руског БДП-а превазилази темпо раста економије развијених земаља, али и просечан ниво раста БДП-а у свету за протеклу годину, истакао је председник Русије
Путин: Економија Русије превазишла све прогнозе; БДП порастао за 3,6 одсто© Tanjug/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Економски раст руске економије је превазишао све прогнозе прошле године, а руски БДП, према последњим подацима, порастао је за 3,6 одсто, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на састанку посвећеном економским темама.

То је, како је објаснио, више од средњих вредности раста БДП-а у свету, будући да оне износе три одсто, док је темпо развоја економије развијених земаља износио у просеку 1,5 одсто.

Тако добри резултати постигнути су захваљујући унутрашњим капацитетима Русије, нагласио је председник Русије.

Обим индустријске производње је за годину дана порастао за 3,5 одсто, док је прерађивачка индустрија регистровала раст од 7,5 одсто, нагласио је председник.

Путин је на састанку истакао и да је посебну пажњу потребно посветити сузбијању инфлације и додао да је у земљи очувана велика потражња, што је изузетно важно за даљи развој бизнис сектора у земљи.

Потврдио је да је осмишљен и социјално-економски план за наредних шест година и поручио да је економија Русије на почетку ове године, такође, на високом нивоу: ситуација се, како каже, развија у складу са очекивањима Владе Русије и стручњака.

Као један од главних приоритета Путин је навео пораст прихода грађана и квалитета њиховог живота, али и благостање породица које живе у Русији.

Састанку присуствују премијер Михаил Мишустин, његови заменици Андреј Белоусов и Дмитриј Григоренко, помоћник председника Русије Максим Орешкин, министар финансија Антон Силуанов и председница Централне банке Елвира Набиулина. 

Подсетимо, Међународни монетарни фонд (ММФ) поново је повећао прогнозу раста руског БДП-а током ове године, који би на крају 2024, према њиховим најновијим прогнозама, требало да износи 2,6 одсто, уместо 1,1 одсто. 

Нова прогноза ММФ-а, иначе, предвиђа бољу 2024. годину за руску економију чак и од Централне банке Руске Федерације.

Након што је руски Ростат, односно, Федерална служба за државну статистику, објавила последње процене стања руске економије за протеклу 2023. годину, руски министар за економски развој Максим Решетњиков објаснио је да је то постигнуто захваљујући унутрашњим ресурсима, а то су: потрошачка и инвестициона потражња, добри приходи предузетника и реализација програма који су имали за циљ да се компензује увоз из других земаља, који је, подсетимо, у неким случајевима због санкција био обустављен. 

image