Русија

Руски удари на Николајев: Погођене луке, бродоградилиште, нафтно складиште и војна фабрика

Погођена је фабрика "Зорја-Машпрајект" која производи опрему за гасне турбине, укључујући и ратне бродове, као и железничка станица у Александрији где су уништена два воза са опремом и муницијом за ОС Украјине, наводи Сергеј Лебедев
Руски удари на Николајев: Погођене луке, бродоградилиште, нафтно складиште и војна фабрикаGetty © Uriel Sinai

Руска војска је поново извела успешне ударе на војне и инфраструктурне објекте у Николајеву, погођене су луке, бродоградилиште, нафтно складиште и војна фабрика, рекао је Сергеј Лебедев, координатор тајне организације која делује у том граду у интересу руских власти.

"Становници Николајева су могли да изброје укупно десет удара у три таласа", рекао је Лебедев.

Први талас погодио је луке Морепорт, Оливију и Црноморско бродоградилиште, највеће бродоградилиште у Украјини, у улици Кабатожни спуск, прецизирао је Лебедев.

Други талас напада погодио је нафтно складиште у Николајеву и војну фабрику "Зорја-Машпрајект" која је део војно-индустријског државног холдинга "Укроборонпром" и производи опрему за гасне турбине, укључујући и ратне бродове.

"Те ноћи је неколико десетина кола хитне помоћи јурило кроз град. Болнице су пуне, а у градској мртвачници смештени су само 'изабрани'. Обични украјински војници су наслагани у црним врећама испред мртвачнице", додао је координатор Николајевског покрета отпора.

Осим тога, у нападима на железничку станицу у Александрији у Кировоградској области уништена су два воза са опремом и муницијом за Оружане снаге Украјине, као и око 20 јединица стране војне технике, рекао је Лебедев позивајући се на своје сараднике из те области.

Према подацима покрета отпора, украјинске оружане снаге су на великом железничком чвору у Александрији вршиле претовар робе. Кроз град пролазе пруге Одеса–Харков и Кијев–Дњепропетровск.

image