Свет

Ким Дотком: Путин је разуман и жели да постигне мир дипломатијом

Финско-немачки технолошки бизнисмен прокоментарисао је интервју америчког водитеља Такера Карлсона са руским председником оценивши да је Путин разуман
Ким Дотком: Путин је разуман и жели да постигне мир дипломатијом© Max Gilbert/picture alliance via Getty Images

Финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком прокоментарисао је интервју Владимира Путина са америчким новинаром Такером Карлсоном, поручивши да руски председник жели да пронађе мирно решење украјинског сукоба, стога би Запад требало да седне за преговарачки сто.

"Путин је разуман и жели да склопи мир. Западни лидери треба да се врате дипломатији како би окончали рат. Народ жели мир, а наши лидери не би требало да га игноришу", написао је Дотком на Иксу.

Он је и раније апеловао на САД да би требало да почну да одржавају мирне односе са Русијом и Кином зарад стабилности. 

"Једина алтернатива брзом, неконтролисаном колапсу су мирни односи са Русијом, Кином и Блиским истоком. У сваком случају, Сједињене Државе неће остати суперсила до 2030. године", оценио је Дотком. 

Руски председник је током разговора са Карлсоном поновио да Москва никада није одбила да води преговоре о решавању сукоба у Украјини, док је украјински председник Владимир Зеленски издао указ о забрани преговора са Русијом.

Осим тога, Путин је подсетио да је "окидач за најновије догађаје" то што су "украјинске власти признале да им се не свиђају споразуми из Минска", потписани 2014. године, у којима је изнет план за мирно решење кризе у Донбасу.

image