Русија

Лавров: Развијање партнерства са Кином најважнији задатак Москве

Планови западне мањине да изолује Руску Федерацију су пропали, али Запад ће наставити да појачавају притисак на нашу земљу, казао је шеф руске дипломатије
Лавров: Развијање партнерства са Кином најважнији задатак Москве© Алексей Майшев / РИА Новости

Русија је спремна за политичко и дипломатско решење сукоба у Украјини, али тек пошто се у обзир узме реално стање у Украјини. Видимо све више ескалације у свету, али није Русија узрочник тога, о чему је и недавно говорио и руски председник Владимир Путин у интервјуу америчком водитељу Такеру Карлсону, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на "Владином сату" у Државној Думи Федералне скупштине Руске Федерације.

"Главни правац целокупног рада руске спољне политике био је и остао стварање повољних, сигурних услова за стабилан развој земље, јачање њеног суверенитета и унапређење квалитета живота наших људи. Остајемо отворени за комуникацију са свима, али пре свега у складу са нашим легитимним интересима. Деструктивне кораке, попут оних у Украјини видимо и на Блиском истоку", указао је Лавров.

Како је истакао, Русија је спремна за политичко и дипломатско решење сукоба у Украјини на основу узимања у обзир реалности на терену.

Ипак, нагласио је, имајући у виду тренутну позицију Запада, нема опција за постизање споразума о питању Украјине.

Русија води борбу за бољу будућност света

Русија је, бранећи своје интересе, на челу борбе за бољу будућност света, рекао је руски министар спољних послова.

"Избор који је направио руски председник, уз подршку политичара и читавог народа, да брани виталне интересе Русије, ставио је нашу земљу, без претеривања, на чело борбе за бољу будућност целог света", истакао је.

Лавров је указао да Вашингтон и његови савезници не одустају од снова о наношењу стратешког пораза Руској Федерацији, напоменувши да недавно, видевши успешне акције руске војске на "украјинском позоришту војних операција, Запад више не говори о њиховој победи, већ о томе како спречити Путина да победи".

Он је истакао да САД покушавају да управљају хаосом, дестабилизујући регион за регионом, оценивши да "Америка, у ствари, не зна шта ради".

"Планови западне мањине да изолују Руску Федерацију су пропали. Сами промотери антируских иницијатива су принуђени да то признају, иако је јасно да нису исцрпили потенцијале за непријатељства и да ће наставити да врше притисак на нас и наше савезнике. Користиће за то не само кијевски режим, већ и широк арсенал средстава хибридног ратовања у економији, финансијама, информационом простору, култури, спорту... Све то гледамо свакодневно", напоменуо је шеф руске дипломатије.

Лавров је додао да Руска Федерација јача потенцијал ОДКБ заједно са својим савезницима.

"Неизбежан задатак јесте формирање континенталне безбедности у Евроазији", навео је.

Осим тога, шеф руске дипломатије је истакао да Русија ради на ширењу њеног дипломатског, економског, хуманитарног присуства у Африци, која је позвана да постане један од важних полова мултиполарног света који се формира.

Партнерство са Кином најважнији задатак

Лавров је истакао да је развијање партнерства са Кином сада најважнији задатак Москве.

"Билатерални трговински промет расте рекордном брзином. Ове године, моји кинески пријатељи и ја прослављамо 75 година од успостављања дипломатских односа, који су сада на најбољем нивоу у историји. У основи тог партнерства лежи интензиван и поверљив дијалог између наших лидера – руског председника Владимира Путина и кинеског председника Си Ђинпинга", напоменуо је.

Нећемо дозволити украјинизацију Г20

Шеф руске дипломатије је напоменуо да Русија намерава да настави рад у Г20, спречавајући политику украјинизације асоцијације.

"Заједно са државама Глобалног југа, наставићемо да сузбијамо покушаје западне мањине да Г20 претвори у инструмент за постизање сопствених, уско себичних циљева, укључујући украјинизацију те организације", подвукао је.

image