Русија

Руски дронови добијају систем за распознавање оклопних возила

Као што је већ познато, од почетка СВО Русија је убрзала рад на развоју технологије за дронове и успела да производе домаће компоненте и електронику за њих и то на основу искустава са бојног поља
Руски дронови добијају систем за распознавање оклопних возилаwww.globallookpress.com © Kalashnikov Media

Руски научници развили су технологију која ће моћи да идентификује и класификује различиту непријатељску опрему и средства ратне технике, преносе "РИА Новости".

Како се наводи, ова технологија описана као "неуронска мрежа", под ознаком НАКА биће инсталирана на беспосадним ваздухопловима и служиће за откривање и разврставање западних система, попут тенкова "леопард" или борбених возила пешадије "бредли".

Као што је већ познато, од почетка СВО Русија је убрзала рад на развоју технологије за дронове и успела да производе домаће компоненте и електронику за њих и то на основу искустава са бојног поља.

Тако је и сам председник РФ Владимир Путин напоменуо да су вештачка интелигенција и квантна технологија главне области на којим ради руска технолошка индустрија.

Неуронска мрежа за идентификацију оклопњака

Како је за "РИА Новости" изјавио директор компаније "Хардбери Русфактор" Алексеј Герман, "НАКА ће омогућити да се са великом прецизношћу идентификују непријатељска возила и опрема у зони СВО, укључујући "леопарде", "бредлије" и сва остала средства".

Ова технологија заснива се на софтверу за који су из поменуте компаније написали да ради као "вештачка неуронска мрежа" и то на основу видео преноса у реалном времену који добија од камере у носу летелице.

"На пример, ваздухоплов преноси видео на екран оператера, а програм инсталиран на конзоли означава одређену област на екрану зеленом бојом, након чега се појављује текст: постоји 85 одсто вероватноће да је ово 'леопард' или 'бредли'; а уз текст се појављују и тачне координате означеног објекта", наводи Герман.

Према његовим речима, "неуронска мрежа" ће се у будућности користити и у мирнодопским условима, тј. у цивилне сврхе у области пољопривреде или за потрагу за изгубљеним животињама.

Иначе компанија "Хардбери" позната је по томе што је успешно конструисала први руски дрон у тилтротор конфигурацији - "ловки", а експериментални примерак нове летелице већ је тестиран у зони СВО.

image