Русија

Повећава се производња дронова: Русија издваја милијарду долара у наредне три године

Употреба дронова постала је кључни фактор борбених операција у Украјини
Повећава се производња дронова: Русија издваја милијарду долара у наредне три годинеwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Русија очекује велики скок у испоруци дронова оружаним снагама у овој години, изјавио је заменик премијера Денис Мантуров у интервјуу за ТВ канал Русија 24, на маргинама другог Светског одбрамбеног форума у Ријаду.

Према речима Мантурова, који је уједно министар трговине и индустрије, Руска Федерација планира да издвоји 100 милијарди рубаља (1,1 милијарда долара) за истраживање, развој и производњу дронова у наредне три године.

"Пре свега, наравно, биће више дронова. Наше оружане снаге их активно користе у многим областима. Спектар производа је изузетно широк, од тешких беспилотних летелица, све до малогабаритних ФПВ (first person view) дронова", изјавио је он.

Мантуров је нагласио да план подразумева производњу на стотине хиљада ФПВ дронова и на десетине тешких беспилотних летелица.

"Ово је једна од важних области у којој ћемо сарађивати са Министарством одбране, а од наших индустријских предузећа се очекује да повећају и квалитет и обим производње", додао је он.

Мантуров је истакао и да ће се у већим количинама производити комуникациона опрема која обезбеђује интеракцију на терену, док ће производња тешких и лаких оклопних возила, система ПВО и средстава за противбатеријско ратовање такође доживети пораст.

Употреба дронова је постала кључни фактор борбених операција у Украјини. Иако се ова технологија интензивно користи од почетка 21. века, тренутни сукоб је довео до различитих до сада невиђених иновација у домену беспосадног ратовања.

image