Свет

Како од бабе направити девојку: Нетанјаху брани Бајдена, Хилари сумњичава, стилисти саветују ретинол

Питање менталних способности Џозефа Бајдена, тренутно је једно од најактуелнијих у Америци
Како од бабе направити девојку: Нетанјаху брани Бајдена, Хилари сумњичава, стилисти саветују ретинол© Scott Olson/Getty Images

Када је амерички председник Двајт Ајзенхауер размишљао да ли да се кандидује за други мандат, размишљао је да би то било паметно, будући да је веровао да би највеће одговорности требало поверити мушкарцима млађим од њега. Тада је имао 64. године. Џозеф Бајден, међутим, за собом има 81 годину, гомилу гафова који доводе у питање његове менталне способности и један специјални извештај који показује да је, најблаже речено "кратког памћења". Ипак, он нема нимало бриге око тога шта ће бити ако ли којим чудом буде реизабран.

Американци су забринути, цео свет брине гледајући како једном од највећих светских сила – нуклеарном силом, управља човек за кога се основано сумња да је сенилан. Не само то, већ човек који себе представља као медијума, способног да комуницира са паралелним универзумима и људима из загробног живота.

Онај, који би можда требало највише да се секира око Бајденове менталне способности, израелски председник Бенјамин Нетјанаху, коме је амерички председник највећи ослонац у крвавом рату који води у Гази – потпуно је безбрижан.

Џозеф Бајден је, како он тврди, увек "бистар и фокусиран" када разговарају. Он је за амерички Еј-Би-Си рекао да је имао неколико десетина дугачких телефонских разговора са Бајденом и да је амерички председник увек био "врло јасан и фокусиран".

"Успели смо да се договоримо о ратним циљевима и бројим питањима. Понекад, имамо несугласице, али оне нису производ недостатка разумевања са моје или његове стране. Дакле, не, нисам видео да има проблеме са памћењем", тврди Нетанјаху, а преноси "Тајмс ов Израел".

Други његов савезник, Владимир Зеленски и не покушава да стане у Бајденову одбрану. Како би – када је цео свет слушао америчког председника како Украјинце назива Иранцима, и како тврди да "Путин губи рат у Ираку". Једном га је чак назвао и тако мрским именом "Владимир" – а он се јадан толико намучио да Западу докаже да је Володимир.

Тако да, само Бог и Бајден знају, шта ли амерички председник мисли кад прича с Нетанјахуом – ако му је Макрон Митеран, Меркелова Хелмут Кол – могуће је да од "Бибија" мисли да је Голда Меир.

Шта, међутим,  учинити да Бајден гласаче убеди да није престар и да је довољно способан да обавља нову председничку функцију, тема је која ових дана испуњава новинске ступце, па тако, док саговорници "Политика" предлажу председнику да се докаже шездесетоминутним интервјуом – "Њујорк пост" саветује Бајдена да се "ребрендира", односно побољша свој стил.

Сара Алвити, стилиста и консултант за лепоту из Њујорка и Лос Анђелеса,уверена је да је најбоље решење за Бајдена да носи панталоне и блејзере ужег кроја, повремено се модира у фармеркама и кожним јакнама, обавезно маже серуме са ретинолом и витамином Ц и промени фризуру "у неку краћу, сексипилнију".

Но, не може се од бабе направити девојка. Или, чак и ако може, које су шансе да ће стилски преокрет америчког председника имати икаквог утицаја на будућност Америке? Ипак је реч о човеку који у својим рукама држи "нуклеарни кофер". Или га је само негде затурио...а сетиће се већ где.

Републиканска кандидаткиња у трци за председника Ники Хејли, позива на тестирање когнитивних способности свих кандидата старијих од 75 година.

"То су људи који одлучују о нашој националној безбедности. То су људи који одлучују о будућности наше економије. Морамо да знамо да су способни", поручује Хејли која обојицу својих ривала, и Бајдена, и неколико година млађег Трампа, назива "старим гунђалима".

Трамп у свом духу Бајдена прозива видео-снимком у коме Белу кућу представља као дом за старе.

"Живот за старије особе у Белој кући, где се становници осећају као председници", стоји у "огласу" који је Трамп поделио.

Бивша прва дама Хилари Клинтон такође верује да је питање Бајденових година "легитимно" питање у кампањи уочи избора у новембру, пише "Њујорк пост".

"Разговарам стално са људима из Беле куће, и, знате, они су свесни да је то тема за разговор, али као што ја волим да кажем: 'то је легитимно питање'. Легитимно је питање година и за Доналда Трампа, који је млађи само три године од њега, зар не? Тако да јесте право питање", рекла је Хилари за Ем-Ес-Ен-Би-Си.

Бивша председничка кандидаткиња и државна секретара такође је оценила да би могло бити тешко за Бајдена и Трампа да се повежу са млађим бирачима, а да би председник требало да игра на карту "искусног" лидера.

"Мислим да би Бајден такође требало да се ослони на чињеницу да је искусан и да то искуство није само у политичкој арени. То је знате, и ствар људског искуства, карактера, мудрости", каже Клинтонова.

Недавна анкета Ен-Би-Си њуза показала је да је 76 одсто испитаника забринуто да Бајден није ментално способан за други мандат у Белој кући.

И то, упркос свом труду Беле куће да ову тему у потпуности потисне. Портпарол за правна питања Беле куће Ијан Самс изјавио је тако да је тужилац прекорачио свој надлежности наводећи да Бајден има "смањене способности због старости". У истој мисији, покушајима да "оперу" председника од напада су и како тврди Мајкл Гудвин, новинари који, уместо да извештавају из Беле куће "прикривају Бајдена".

"У неколико прилика када су себи дозволили да виде његову оронулост, брзо су се окренули да га бране од подлих републиканаца. Они су најмање радознали новинари икада, не занима их да питају и о очигледном пропадању председника. Уместо тога, они обављају своју демократску дужност претварајући се да је стари Џо добар момак који даје све од себе у проблематичном свету који би био много гори да се ђаволски Доналд Трамп врати на власт", истиче Гудвин.

image
VV inauguration
banner