Свет

Бела кућа: Не називајте Бајдена старцем са лошим памћењем

Старост актуелног америчког председника брине већину Американаца, али у Белој кући о томе не желе да причају
Бела кућа: Не називајте Бајдена старцем са лошим памћењем© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Бела кућа је осудила извештај који је саставио амерички специјални тужилац Роберт Хур, који је истраживао наводе да је председник Џозеф Бајден погрешно руковао поверљивим документима.

Портпарол за правна питања Беле куће Ијан Самс изјавио је да је тужилац прекорачио свој надлежности наводећи да Бајден има "смањене способности због старости".

Он је критиковао Хуров извештај током ретке конференције за штампу у петак. Иако се у извештају не позива на правно гоњење актуелног председника, Самс је упитао зашто се Хур уопште бавио председниковим годинама.

"Када је неизбежан закључак да чињенице и докази не подржавају ниједну оптужбу, остаје вам да се питате зашто овај извештај троши време на беспотребне и неприкладне критике председника", додао је он.

Иако Самс није оспорио Хурове намере, потпредседница Камала Харис је сугерисала да је специјални тужилац "политички мотивисан", тврдећи да његов опис Бајдена "не може бити погрешнији у погледу чињеница".

"И зато ћу рећи, када је реч о улози и одговорности тужиоца у оваквој ситуацији, требало би очекивати виши ниво интегритета од онога што смо видели", рекла је Харисова.

Хура је тадашњи председник Доналд Трамп првобитно именовао за тужиоца округа Мериленд 2018. године, али је поднео оставку након само три године. Вратио се у владу почетком 2023. године, када га је амерички министар правде Мерик Гарланд поставио на место специјалног тужиоца за истрагу поверљивих докумената.

У извештају од 345 страница објављеном у четвртак, Хур је написао да је истрага "открила доказе да је председник Бајден намерно задржао и обелоданио поверљиве материјале након свог потпредседничког мандата, када је био обични грађанин", али је даље закључио да би потенцијални поротници видели Бајдена као "добронамерног, старијег човека са лошим памћењем".

Тужилац је на крају одлучио да не покрене кривичну поступак против актуелног председника.

Док је Бајден поздравио ту одлуку током конференције за новинаре у четвртак, он је одбацио Хурове референце на његове поодмакле године, инсистирајући да је његово памћење "добро" и да "зна шта ради".

Само неколико минута касније, Бајден је египатског председника Абдела Фатаха ел Сисија погрешно назвао лидером Мексика, што је последњој у низу сличних гафова последњих дана.

Као најстарији председник у историји САД, физичка спрема осамдесетједногодишњег Бајдена је међу највећим проблемима америчких гласача који улазе у изборну сезону 2024.

У недавној анкети Ен-Би-Си Њуза, 76 одсто испитаника је изразило велику или умерену забринутост због председниковог "менталног и физичког здравља", што одражава сличне резултате другог истраживања спроведеног прошлог септембра.

image