Русија

Путин са Додиком: Знамо да ситуација у Републици Српској није једноставна (ВИДЕО)

Запад упорно покушава да нас наговори да уведемо санкције Русији и врше велики притисак на нас. Није логично ни нормално да Српска прихвати чланство у НАТО, поручио је председник Републике Српске
Путин са Додиком: Знамо да ситуација у Републици Српској није једноставна (ВИДЕО)© Сергей Бобылев / POOL / Риа новости

Захвални смо вам на одржавању складних односа са Русијом, укључујући и учешће у шетњи "Бесмртног пука", поручио је председник Русије Владимир Путин на састанку са председником Републике Српске Милорадом Додиком у Казању.

"Драги председниче, веома ми је драго што вас видим. Хвала што сте прихватили наш позив и дошли као почасни гост на отварање такмичења које ће, надам се, у будућности постати популарно. Захвални смо вам што сте у добрим односима са Русијом и учествујете у разним догађајима које организујемо, укључујући и оне који славе победу над нацизмом. Знамо да ситуација у Републици Српској није једноставна. Хвала вам што подржавате Русију", казао је Путин.

Руски председник је навео да су односи Русије са Републиком Српском одавно успостављени и да су веома конструктивни.

"Веома смо задовољни оним што је урађено и биће урађено још више. Редовно нас посећују представници Републике Српске и сарађујемо у разним областима. Сигуран сам да ће и ова ваша посета бити од користи, моћи ћемо да искористимо време да разговарамо о билатералним односима у разним областима", поручио је Путин.

Председник Републике Српске је одговорио да му је част што је у Казању и што је поново срео Путина.

"Потврђујем добре односе које РС гаји и има према Русији и руском народу. Живимо у сложеним околностима и радује нас што то примећујете. Запад упорно покушава да нас наговори да уведемо санкције Русији, и врше велики притисак на нас", казао је Додик.

Србе су два пута бомбардовали, подсетио је Додик, наводећи да млади данас имају многе здравствене проблеме што је последица бомбардовања.

Додик је истакао да није логично ни нормално да Српска прихвати чланство у НАТО.

"Запад кад је дошао, одмах је приватизовао пословне банке и сада бирају да ли хоће да раде са нама и то чине из чистих политичких разлога", казао је Додик и нагласио да је Српска стабилна политички и институционално.

Додик је рекао да Српска има одличне односе са председником Србије Александром Вучићем и премијером Мађарске Виктором Орбаном.

"То нам посебно олакшава ситуацију што се тиче Европе. Међутим читаво руководство Српске, председник Владе, председник НСРС, српски члан Предсендиштва БиХ и ја, сви смо добили санкције САД и Британије. Захваљујући нашим пријатељима у ЕУ, Европа није увела исте санкције нама", додао је Додик и истакао да ће "Српска ојачати".

Како је навео, народ у РС каже што вас не уништи, то вас ојача, па тако верује да ће РС изаћи још јача уз помоћ пријатеља.

РС у БиХ функционише у сложеним околностима

Додик је навео да га радује то што Путин примећује да је ситуација у РС сложена, јер је недавно у једном обраћању приметио да разуме односе у БиХ.

"Они нимало нису једноставни и они су сложени. Додатно су усложњени, јер смо ми још увек под западним протекоратом, јер се налазимо у условима западне интервенције", истакао је Додик.

Навео је да је на сцени злоупотреба Дејтонског споразума, која је највише изражена од стране једног странца који није легалан.

"Он није потврђен у СБ УН, а представља се као високи представник. Вама се захваљујем зато што имате пажњу према том питању, јер да имају овлашћења, сигурно би укинули Српску", нагласио је.

Путин уручио Додику Орден Александра Невског

Председник Руске Федерације уручио је данас Орден Александра Невског председнику Републике Српске Милораду Додику.

Додик је одликован за велики допринос развијању сарадње Русије и БиХ и јачању партнерства са Републиком Српском.

"За велики допринос развоју сарадње Русије и БиХ, јачању партнерства са Републиком Српском, одликовати орденом Александра Невског Милорада Додика – председника Републике Српске", наводи се у указу који је раније потписао руски председник.

image