Србија и Балкан

Кошарац: Захваљујући Српској БиХ се није придружила западним санкцијама против Белорусије и Русије

Сарадња Републике Српске и Белорусије није усмерена ни против кога у БиХ, сви грађани ће имати бенефит од повољнијих аранжмана и реализације пројеката договорених у Минску, оцењује заменик председавајуће Савета министара БиХ Сташа Кошарац
Кошарац: Захваљујући Српској БиХ се није придружила западним санкцијама против Белорусије и Русије© Ustupljena fotografija/MSTEO BiH

Званична посета председника Милорада Додика и делегације Српске Белорусији значајна је како са аспекта унапређења економске сарадње, тако и са политичког аспекта, јер се дешава у тренутку када је Српска изложена константним нападима дела западних земаља, указује за РТ Балкан заменик председавајуће Савета министара БиХ Сташа Кошарац.

"Јучерашњи састанак председника Додика са белоруским председником Лукашенком, премијером Головченком, те остали сусрети који су уприличени у Минску, потврђују да Српска има пријатеље широм света, који разумeју њену позицију и доследни су у подршци Дејтонском споразуму", наводи Кошарац.

Министар Кошарац истиче значај и симболику порука да је Белорусија уз Републику Српску, као и да постоји обострано разумевање и опредељеност за сарадњу на свим пољима.

"За нас је од изузетног значаја чињеница да је председник Лукашенко подржао доследну и храбру политику председника Додика, препознајући га као лидера који афирмише мир, стабилност и сарадњу, међународно право, као и дејтонски оквир БиХ. У Белорусији је препознато да се захваљујући Српској, БиХ није придружила западним санкцијама против Белорусије и Руске Федерације".

Кошарац истиче да се у време глобалних изазова и преслагања светског поретка, показује одговорност политике председника Додика и руководства Српске да шире фронт међународних савезника и партнера, са којима се оснажује привредна и политичка сарадња.

"То је најбоље видљиво кроз добре односе са Руском Федерацијом, Кином, Мађарском, Белорусијом и другим пријатељским земљама, захваљујући којима се глас Српске чује и уважава на међународном плану", указује наш саговорник, додајући:

"Посебно охрабрујући су договори и споразуми који значе унапређење економске сарадње и подршке Белорусије привреди Српске. У Минску је договорена договорена посебна линија подстицајних средстава за пољопривредну механизацију и опрему у вредности од 10 милиона долара, што ће, уз сличан пројекат са Мађарском, додатно оснажити пољопривредну производњу у Српској. Договорени су такође важни пројекти у области медицине, научне сарадње и саобраћајне инфраструктуре."

Важно је, наглашава Кошарац, да сарадња Републике Српске и Белорусије није усмерена ни против кога у БиХ.

"Сви грађани ће имати бенефит од повољнијих аранжмана и реализације пројеката договорених у Минску", истиче заменик председавајуће Савета министара БиХ.

image