Русија

Стиже руска "ренесанса": Покренута производња новог вишецевног ракетног лансера

Реч је о двокалибарном вишецевном систему, чији је почетак производње генерални директор "Ростеха" Сергеј Чемезов најавио за прву половину 2024. године
Стиже руска "ренесанса": Покренута производња новог вишецевног ракетног лансера© Print screen/Министарство одбране Руске Федерације

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу је током јучерашњег дана посетио предузећа одбрамбене индустрије у Тулској области, где је извршио инспекцију производње савременог наоружања.

Током обиласка постројења "СПЛАВ" које се бави производњом вишецевних ракетних лансера, министар одбране имао је прилику и да се увери да је покренута производња потпуно новог вишецевног система - "возрожденије" ("ренесанса" у преводу са руског језика).

У питању је двокалибарни вишецевни систем, чији је почетак производње генерални директор "Ростеха" Сергеј Чемезов најавио за прву половину 2024. године, а очекује се да ће први примерци проћи тестирање у реалним борбеним условима у зони СВО средином године.

Када је најавио покретање серијске производње "возрожденија", Чемезов је открио и поједине занимљиве детаље везане за нови систем. Тако је генерални директор "Ростеха" изнео тврдњу да ће нови лансер моћи да служи и као "тешки бацач пламена" и као средство за даљинско минирање.

Ситуација је постала јаснија када су се појавиле прве слике "возрожденија" на којима се могло видети да је у питању наоружање засновано на систему за даљинско минирање - "земљеделије" ("пољопривреда" у преводу са руског језика) и другим вишецевним лансерима ракета у калибру 220 мм.

Наиме, на објављеним фотографијама и снимцима може се видети да возило има два вишецевна лансера - један са 25 лансирних цеви у калибру 122м у пет редова по пет, као на "земљеделију", и други са пет, који ће вероватно имати укупно шест или више лансирних цеви у калибру 220 мм.

Из првог лансера, посада ће моћи да лансира ракете са противтенковским или противпешадијским минама за даљинско минирање и највероватније муницију система БМ-21 "град".

Што се тиче другог лансера, према наводима појединих стручњака и руских медија, посада "возрожденија" моћи ће да лансира ракете система који користе муницију у калибру 220 мм, као што су БМ-27 "ураган" и тешких бацача пламена ТОС-1 "буратино", ТОС-1А "солнцепек" и ТОС-2 "тосочка".

Стога је јасно на шта је Чермезов мислио, а нема сумње да ће нови лансер знатно унапредити способности руске војске која ће са једним возилом моћи да уништава непријатеља ракетама са термобаричним или високо-експлозивним пуњењем и да га зароби употребом пројектила за даљинско минирање.

image