Русија

Украјински терор у Херсону: Убијено више од 100 цивила, 200 нестало

Украјинске трупе сада користе подмукле методе ратовања, попут оних из Мариупоља, поручује саветник гувернера Херсонске области Александар Малкевич
Украјински терор у Херсону: Убијено више од 100 цивила, 200 несталоwww.globallookpress.com © AP Photo/Bernat Armangue

Саветник гувернера Херсонске области Александар Малкевич саопштио је да су украјинске снаге безбедности убиле најмање 100 цивила у Херсону, док се око 200 особа води као нестало.

"Нестало је још око 200 људи" изјавио је Малкевич за ТАСС.

"Према нашим информацијама, сада је у Херсону, нажалост, најмање 100 људи убијено без суда и истраге. Њих 200 је већ нестало. Притварања се дешавају сваки дан", рекао је Малкевич.

Он је раније изјавио да се у Херсону формирају групе за "чишћење" коју чини украјинска војска, украјински безбедњаци, страни плаћеници и локални добровољци. Малкевич је напоменуо да је украјинска страна већ привела неколико стотина цивила и да ће их, највероватније, искористити да их размени за своје заробљенике.

Користе цивиле као живи штит

Саветник Александар Малкевич раније је изјавио да Оружане снаге Украјине скривају своје јединице у стамбеним зградама и користе цивиле као живи штит, пренео је ТАСС.

Према његовим речима, украјинске снаге, схватајући стратешку угроженост у урбаним подручјима, сада користе подмукле методе ратовања.

"Они скривају трупе, углавном артиљеријске јединице, у стамбеним подручима, у двориштима кућа и поред зграда", истакао је Малкевич.

Он је нагласио да украјинска војска у Херсону користи "стратегију из Мариупоља", односно да користи цивиле као живи штит. 

image