Русија

Генерални директор "Росатома": САД су изнудиле СССР да направе нуклеарно оружје

Русија није до сада никада искористила нуклеарно оружје и није прва почела да ради на њему, указао је генерални директор државне корпорације специјализоване за нуклеарну енергију Алексеј Лихачов
Генерални директор "Росатома": САД су изнудиле СССР да направе нуклеарно оружјеwww.globallookpress.com © Aleksey Smyshlyaev

САД су изнудиле СССР да направе нуклеарно оружје након што су напале Хирошиму и Нагасаки, поручио је генерални директор државне корпорације "Росатом" Алексеј Лихачов, говорећи на Светском фестивалу омладине у Сочију на предавању "Руска нуклеарна индустрија и глобални изазови човечанства".

Русија није до сада никада искористила нуклеарно оружје и није прва почела да ради на њему, прве су га направиле САД, подсетио је он.

"То је једини случај када се поносимо што смо на другом месту, у свему осталом смо први", шаљиво је прокоментарисао.

"Надам се да никада нећемо морати да га искористимо, то је наш циљ", поручио је Лихачов.

Што се тиче употребе нуклеарног оружја, Руска Федерација се руководи указом председника Русије Владимира Путина о "Основама државне политике Руске Федерације у области нуклеарног одвраћања" у коме су јасно наведени услови употребе нуклеарног оружја. 

Како се тамо наводи, одвраћање од непријатељске агресије обезбеђује целокупна војна моћ Руске Федерације, укључујући и нуклеарно оружје.

Сходно указу, Русија би могла да искористи нуклеарно оружје у случају да прими поуздане информације о лансирању балистичких ракета које нападају територију Русије или њене савезнике, у случају да непријатељ користи нуклеарно оружје или друге врсте оружја за масовно уништење против Русије или њених савезника.

Такође, у случају да непријатељски утицај на критичне руске државне или војне објекте може да доведе до квара и до ометања реакција нуклеарних снага.

Наводи се и случај агресије на Русију употребом конвенционалног наоружања када је угрожено постојање државе.

Сходно указу, Руска Федерација нуклеарно оружје сматра искључиво средством одвраћања, чија је употреба екстремна и изнуђена мера.

image