Свет

Непрактично и нереално: Санкционисање руске нуклеарне индустрије коштаће ЕУ милијарде, поручује ИАЕА

Шеф агенције Рафаел Гроси изразио је сумње да ће блок увести санкције руском "Росатому"
Непрактично и нереално: Санкционисање руске нуклеарне индустрије коштаће ЕУ милијарде, поручује ИАЕА© Anadolu / Contributor

Европска унија зависи од руских испорука уранијума и њихово санкционисање би било нереално, оценио је шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси.

"Многе компаније на Западу зависе од руских залиха – обогаћеног уранијума или горива", рекао је Гроси Ројтерсу. "Консензус је да санкционисање 'Росатома' не би било реално ни практично. То би изазвало застој нуклеарне индустрије у многим земљама".

Неке земље чланице ЕУ предложиле су проширење ембарга блока – уведеног због сукоба у Украјини – на нуклеарно гориво које продаје Москва. Руски државни нуклеарни енергетски гигант "Росатом", поседује скоро 50 одсто глобалне инфраструктуре за обогаћивање уранијума и чинио је скоро 36 одсто светског извоза 2022.

"Росатом" тренутно гради више од 20 нуклеарних реактора широм света, од Турске и Мађарске до Египта, Кине и Индије.

Прошлог новембра, америчка влада указала је на "озбиљно забрињавајућу" чињеницу да скоро 20 одсто нуклеарног горива које користе америчке електране долази из Русије.

Помоћница секретара за енергетику Кетрин Хаф рекла је да је "критично" за САД да окончају своју "зависност" од Русије како због националне безбедности тако и због климатских промена. Постојале су и гласине о америчким плановима да забране увоз руског уранијума почевши од 2028. године.

Покушај да се "смањи зависност" од руског нуклеарног горива коштао би ЕУ милијарде и чини се мало вероватним, рекао је Гроси Ројтерсу. Такође је приметио да глобална потражња за обогаћеним уранијумом заправо расте.

"Искрено, видим повећано присуство руских капацитета за обогаћивање уранијума у свету, а не смањење", рекао је он.

Гроси би требало ускоро да посети Москву и састане се са руским председником Владимиром Путином пре него што настави у Техеран на разговоре са иранском владом о њиховом нуклеарном програму.

image