Свет

Ем аплаудирао ем звао на вечеру: Ветеран нациста Хунка на списку званица канадског премијера

Позив је послат Хунки с мејла "РСВП офишл евентс" под називом "Позив од премијера Канаде – 22. септембар 2023"
Ем аплаудирао ем звао на вечеру: Ветеран нациста Хунка на списку званица канадског премијераwww.globallookpress.com © Patrick Doyle

Иако је "дубоко жалио" због срамотног инцидента у канадском парламенту када су, током посете истом украјинског председника Владимира Зеленског, сви присутни аплаудирали ветерану Вафен СС дивизије Јарославу Хунки, премијер Канаде Џастин Трудо је овог нацисту позвао на пријем истог дана у част Зеленског.

Наиме, Протокол канадске владе је 19. септембра у име премијера позвао Хунку на "посебан догађај" након појављивања Зеленског у парламенту 22. септембра, што пак покреће низ питања о томе ко је одобрио долазак нацистичког злочинца.

"Јасно је да пропусти нису били ограничени на канцеларију председавајућег парламенту већ да су постојали и у канцеларији премијера Трудоа. Жалосно је што је процес провере био или траљав или није ни постојао", изјавио је први човек Центра за израелска и јеврејска питања Шимон Кофлер Фогел.

Позив, у који је имао увид портал "Глоб енд мејл", послат је Хунки с мејла "РСВП офишл евентс" под називом "Позив од премијера Канаде – 22. септембар 2023".

"Драги Јарославе Хунка, Џастин Трудо, премијер Канаде, са задовољством вас позива на посебан догађај који ће се одржати у петак, 22. септембра 2023. године, у 20.30 часова у Торонту, Онтарио. Када добијемо потврду о вашем присуству, издаћемо званични позив, укључујући детаљне информације у вези с регистрацијом и приступом", наведено је у мејлу.

Кабинет премијера саопштио је пак да је Хунку предложио Украјински канадски конгрес, те да Трудо није знао да се његово име налази на листи званица.

image