Русија

Осми март у Русији: Дан жена, мимозе и честитки

Oсми март је један од најомиљенијих празника у календару, а у Русији се традиционално слави у великом обиму уз пуно цвећа и нерадни дан.
Осми март у Русији: Дан жена, мимозе и честитки© ТАСС/POOL/Михаил Метцель

Осми март је један од омиљених празника у Русији. Док је за једне то само један додатни нерадни дан, за друге овај дан има посебан значај. Русија је позната по томе да активно слави 8. март, а честитке сваке године пристижу и од највиших функционера, пре свега председника Владимира Путина.   

Марш празних лонаца

Настанак 8. марта као Међународног дана жена обично се повезује са историјом протестног покрета међу радницама широм света. Осмог марта 1857. године одржане су демонстрације радница у фабрикама одеће и обуће у Њујорку, које су захтевале већа права – посебно, успостављање 10-часовног радног дана. Касније је митинг добио назив "Марш празних лонаца". Да ли је то заиста било или не, још се расправља, али чињеница остаје: управо се са овом манифестацијом везује настанак Међународног дана жена, иако је покрет за права жена у то време грмио широм света.

Главна фигура која је одиграла велику улогу у настанку Међународног дана жена била је Клара Цеткин, лидерка Социјалдемократске партије Немачке почетком 20. века. Године 1910, на Међународној конференцији радница у Копенхагену, предложила је обележавање дана женских права у свим земљама. За датум ове прославе одређен је 19. март. А 8. март се поново појавио као датум покрета жена тек 1914. године - тада су се на овај дан у свим европским земљама одржавали скупови посвећени правима жена.

Дан жена у Русији

У Русији је женски покрет настао 1908. године, али је први пут дан борбе за права жена у великим размерама прослављен 1913. године – тада су у Санкт Петербургу одржане демонстрације, званично назване "научно јутро у вези са женским питањима". Протест је одржан 2. марта по новом календару (17. фебруара по старом).

Датум 8. март се појављује 1917. године. Те године, 23. фебруара по старом и 8. марта по новом календару, у Петрограду су одржане велике демонстрације жена које су захтевале повратак њихових мужева са фронтова Првог светског рата, његов крај и хлеба. У знак сећања на ове демонстрације, после Октобарске револуције одлучено је да се Међународни дан жена обележава 8. марта. Празник је први пут одржан 1919. године и неко време се звао Дан солидарности радница.

Међутим, у свету је 8. март је званично постао дан жена тек 1978. године – тада су Уједињене нације, у оквиру Декаде жена УН, усвојиле резолуцију којом се овај дан назива Међународним даном жена. Дан жена се данас слави у многим земљама, поготово у државама бившег СССР, осим Литваније и Естоније.

Традиција, нерадни дан мајки

Међународни дан жена нема неке универзалне традиције као такве. У Русији и на постсовјетском простору уобичајено је честитати женама овај дан и дати им поклоне и цвеће. Мимозе као "зимско" цвеће, посебно су тражене 8. марта.

У почетку, 8. март није био нерадни дан. Међутим, све се променило уочи 20. годишњице победе у Великом отаџбинском рату, 8. маја 1965. Тог дана је усвојен указ Президијума Врховног совјета СССР-а, према којем је 8. март проглашен нерадним даном. То је учињено у част жена које су се бориле и помагале војсци током рата.

На званичном нивоу, уочи Међународног дана жена, одржавају се различити догађаји у част жена: 8. марта се одржавају концерти и гала представе, током којих се додељују награде најугледнијим женама. Такви догађаји се често одржавају у предузећима, прослављајући радне заслуге својих запослених. Женама овај празник честитају председник земље и шефови влада и министарстава.

Ове године, 5. марта, уочи Међународног дана жена, одржан је Сверуски женски форум у оквиру изложбе "Русија". Даме које учествују у СВО су добиле посебну честитку министра одбране Сергеја Шојгуа.

У Русији је Међународни дан жена један од најомиљенијих празника. Иако је у почетку симболизовао поштовање према радницама, временом су политички мотиви празника постали мање битни. Поред Дана жена, 8. март се често у Русији тумачи и као Дан мајки – није случајно што је у вртићима и школама обичај да се овај празник пре свега честита мајкама и бакама.

image