Русија

Си-Ен-Ен: Русија производи три пута више артиљеријских граната од Запада

Имајући у виду да се артиљерија показала као кључан фактор у позиционом ратовању у сукобу великих размера на територији Украјине, Русија је "остварила значајну предност на бојном пољу", изјавио је неименовани извор из НАТО-а
Си-Ен-Ен: Русија производи три пута више артиљеријских граната од ЗападаGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency

Русија производи три пута више артиљеријских граната него украјинских савезници, преноси Си-Ен-Ен, позивајући се на процене западних обавештајних служби.

Тренутном стопом производње, војноиндустријских комплекси у Русији могу произвести оквирно три милиона граната годишње у поређењу са 1,2 милиона које могу произвести и испоручити Кијеву, САД и њихови савезници у оквиру ЕУ.

Имајући у виду да се артиљерија показала као кључан фактор у позиционом ратовању у сукобу великих размера на територији Украјине, Русија је "остварила значајну предност на бојном пољу", изјавио је неименовани извор из НАТО-а.

Москва је "убацила све што има у игру", рекао је високо позиционирани припадник обавештајне службе једне од европских држава за Си-ен-ен и додао:

"Њихова ратна машинерија ради пуном паром."

Претходно су бројни стручњаци изнели прогнозе, да ће стопа производње руског војноиндустријског комплекса доживети врхунац у току следеће године. У извештају обавештајних служби Запада, истиче се да руски председник Владимир Путин има предност у домену јачања сектора одбране над "капиталистичким државама" које подржавају Кијев, јер је он "аутократа".

Тако генерал-потпуковник Стивен Башам, заменик команданта Европске команде Оружаних снага САД сматра да "Запад има више одрживе моћи". Међутим упитно је да ли ће Запад успети да искористи ту "одрживу моћ", пре него што украјинске снаге доживе колапс.

Подсећања ради, Русија има капиталистички економски систем, али њен одбрамбени сектор је углавном у државном власништву. Стручњаци из НАТО процењују да у одбрамбеној индустрији РФ тренутно ради 3,5 милиона људи, док је пре почетка СВО овај број био између 2 и 2,5 милиона људи, наводи се у извештају.

Истовремено, руска влада је раст производње у војном сектору означила као један од главних успеха у сукобу са Западом и нагласила да ће заправо главни проблем за Кијев бити недостатак људства на фронту.

"Додатна војна опрема свакако може бити испоручена, али резерва за мобилизацију није неограничена", истакао је Путин прошлог јуна, током летње офанзиве и покушаја украјинске војске да пробије руску одбрамбену линију.

"Изгледа да су западни савезници Украјине заиста спремни да воде рат до последњег Украјинца", додао је руски председник.

image