Русија

МСП Русије позвало амбасадорку Швајцарске: Задирање у руску имовину је крађа на државном нивоу

Руска страна најоштрије осуђује тај корак швајцарских власти, којим се грубо крше фундаментални принципи и норме међународног права у вези са државним имунитетом, поручили су у Министарству
МСП Русије позвало амбасадорку Швајцарске: Задирање у руску имовину је крађа на државном нивоуGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency

Амбасадоркa Швајцарске у Москви Кристина Марти Ланг позванa је данас у руско Министарство спољних послова, којом је том приликом уручена дипломатска нота у вези са одлуком швајцарског парламента да "развије механизам за конфискацију руске имовине", саопштило је Министарство спољних послова Русије. 

"Руска страна најоштрије осуђује тај корак швајцарских власти, којим се грубо крше фундаментални принципи и норме међународног права у вези са државним имунитетом", наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова Русије је упозорило да "свако задирање у руску државну имовину под окриљем било каквог измишљеног 'механизма репарације' неће бити ништа друго до крађа на државном нивоу".

"У случају практичне имплементације таквих планова Берна, узвратне мере руске стране биће неизбежне", додали су у Министарству.

Претходно су чланови швајцарског Сената гласали за резолуцију према којој власти земље могу да користе замрзнуту руску имовину у вредности од 8,5 милијарди долара за потребе Украјине. 

Иницијативу је подржао 21 сенатор, 19 је било против, а три су била уздржана.

image