Русија

Војска и ФСБ чувају руску границу: Неутралисано 1.500 Украјинаца, уништено 18 тенкова и 23 оклопњака

Руска војска, заједно са пограничном службом, одбила је јуче још један покушај упада украјинских диверзаната на територију руске Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије
Војска и ФСБ чувају руску границу: Неутралисано 1.500 Украјинаца, уништено 18 тенкова и 23 оклопњакаGetty © Emil Leegunov/Anadolu

Оружане снаге Русије и гранични органи Федералне службе безбедности су у протекла три дана од 12. до 14. марта, зауставили све покушаје украјинских снага да продру на територију Белгородске и Курске области Руске Федерације, одбивши све нападе Оружаних снага Украјине.

Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 1.500 војника, од којих је око 500 са ненадокнадивим губицима, уништено је 18 тенкова и 23 борбена оклопна возила, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

Оружане снаге Русије и гранични органи Федералне службе безбедности (ФСБ) су током јучерашњег дана зауставили још један покушај Оружаних снага Украјине да се пробију на територију Белгородске области, овога пута у близини насеља Козинка.

Украјинска диверзантска група је, у жељи да изненади руске снаге, око 16.30 часова по московском времену, користећи два хеликоптера Ми-8, извршила десант са до 30 људи на територију километар удаљену од државне границе, наводи се у саопштењу Министарства.

Након слетања, диверзантска група је тајно кренула ка селу Козинка које се налази баш на државној граници Руске Федерације и ушла у неколико кућа на самој периферији.

Међутим јединице Оружаних снага Русије су заједно са граничним органима ФСБ-а Русије спречиле даље кретање непријатеља.

"Непријатељ је поражен артиљеријском ватром, ударима војне авијације и употребом вођених ваздушних бомби. Како би се спречило деловање непријатељске резервне јединице, извршено је даљинско минирање подручја", наводи се у саопштењу.

Пошто су претрпели значајне губитке, Украјинци су се повукли, потврдили су у руском и војном ресору.

Једна група диверзаната покушала је да се утврди у једној од кућа, непосредно уз државну границу, али су их блокирале јединице руске војске. Део диверзантске групе која се повукла на територију Украјине, ушао је у минско поље. А непријатељска група која је кренула напред да евакуише рањене и убијене украјинске диверзанте поражена је ватром МЛРС-а "торнадо".

На украјинској страни јуче је страдало више од 50 људи, потврдило је руско Министарство одбране.

Тренутно је у потпуности враћена контрола над насељем и подручје које блокира диверзантско-извиђачка група је очишћено.

image