Русија

Посматрачи из Србије: Изборни процес у Русији доведен до савршенства

Посматрачи нису видели никакве пропусте на изборима већ да је све било организовано на "један задивљујући начин", што су могли да виде и остали посматрачи из света, каже за РТ Балкан Јован Јањић из покрета "Ми - глас из народа"
Посматрачи из Србије: Изборни процес у Русији доведен до савршенства© Лична архива

Избори за председника Руске Федерације могу бити пример цивилизованом свету како се избори могу организовати, а да се поштују највећи постулати демократије, изјавио је за РТ Балкан члан посматрачке делегације покрета "Ми – глас из народа" Јован Јањић и један од чланова делегације посматрача на председничким изборима у Русији.

"Што јачи хук ратних бубњева са запада, то је јачи одјек слободољубиве словенске душе на истоку", каже Јањић о слављу поводом Путинове победе на улицама Москве.

Истиче да као посматрачи нису видели никакве пропусте на изборима већ да је све било организовано на "један задивљујући начин", што су, како је рекао, могли да виде и остали посматрачи из света.

"Поред домаћих посматрача изборе је пратило 1.115 међународних посматрача из 129 земаља света", каже Јањић.

Он је оценио да покушаји оспоравања легитимитета избора не умањује величанственост догађаја и њихових резултата, али показује слику оних који тако "таласају" додајући да у току три дана бирања председника Русије, била не "само референдумска, него и свечарска атмосфера".

Драган Станојевић из покрета "Ми – глас из народа" каже за РТ Балкан да ово није први пут да је посматрач на изборима у Русији, већ да је и 2012. године био на руским председничким изборима и да примећује да је сада изборни процес доведен до савршенства.

"Осим онога што имате у стандардном систему гласања путем папира имате и две врсте електронског гласања. Једна је врста током које се скенира пасош, подаци се дуплирају аутоматски како у изборној јединици тако и у централној изборној служби која евидентира све податке", појашњава Станојевић.

То је убрзан, савремен процес, каже Станојевић, додајући да је софтвер који је направљен фантастичан и да може да буде један изузетан пример за нас, и за нашу дијаспору.

Станојевић је објаснио да други софтвер омогућава људима који су спречени да дођу на биралиште електронски гласају од куће, истичући да је то нешто јединствено, што никада није видео.

Како каже, трећа ствар која је интересантна је да у Русији имају камере које 24 сата снимају изборно место, тако да се и тиме искључује могућност манипулације.

Он је за РТ Балкан навео да је занимљиво да су на свим изборним местима у Москви били велики редови, и да су гласале различите генерације, а, како истиче,  поједини нису крили да долазе да гласају за Владимира Путина. 

Генерал Митар Ковач, такође из исте фракције покрета "Ми- глас из народа", каже за РТ Балкан поводом безбедносних претњи током изборног процес у Русији да је током избора на делу била хибридна операција, са различитим садржајима- са војном, дипломатском, економском, медијском, пропагандном и финансијском димензијом.

"Видело се пар дана пре избора да су Украјинци, пре свега њихова обавештајна управа, припремали дуго да специфичне снаге употребе на више тактичких праваца. Од Запада су добили информације и тако су упали у Белгородску област што су покушавали медијски да експлоатишу разним дезинформацијама", истиче Ковач 

Како наводи, било је више хакерских напада да би се и на тај начин оспорила објективност гласања, али руски информациони систем је вишеструко заштићен, па није дошло до угрожавања изборног процеса.

Ковач закључује да ће западне земље оспоравати резултате избора, али је цео слободни свет видео шта се десило. Додаје да је на сцени "једна стабилна Русија са јасном опредељеношћу да оствари своју визију државе, да заврши кризу и да ојача безбедност у Европи, а самим тим повољно делује на друге регионе света".

На позив Државне думе Руске Федерације трочлана делегација народних посланика Народне скупштине Републике Србије из покрета "Ми – глас из народа", у својству међународних посматрача, пратила је изборе за председника Руске Федерације. 

image