Русија

РТ Балкан на изборима у Русији: Како се прати гласање у Сибиру (ВИДЕО)

Посетили смо центар за надзор председничких избора у Новосибирску и упознали се са посматрачима који надгледају процес. Центар има укупно 40 посматрача, од којих по једна особа прати једну групу од 34 места. Цео систем је обезбеђен тако да су хакерски напади и свако спољно мешање онемогућени
РТ Балкан на изборима у Русији: Како се прати гласање у Сибиру (ВИДЕО)© РТ Балкан

Наша редакција посетила је канцеларије центра за надзор председничких избора у Новосибирску и упознала се са процесом контроле регуларности гласања.

Роман Бубјонов, руководилац штаба посматрача Новосибирске области и члан Јавне коморе Новосибирске области Русије је за РТ Балкан показао канцеларије у којима се врши надзор председничких избора.

"Учествујемо у догађају који се неће одразити само на живот Сибира, већ и целог света. Од онога што се дешава у нашој земљи зависиће и дешавања у спољној политици, политички и друштву уопште", говори Бубјонов.

Русија ће на председничким изборима показати да је народ уједињен, додао је.

"Спремни смо да са свима имамо мирни дијалог, али наш суверенитет је пре свега у нашим рукама. Показаћемо како пред било којим изазовима радимо уједињени, али заједно са државама које су нам пријатељске", поручује саговорник РТ Балкан.

Како изгледа процес

Завирили смо у канцеларије центра за јавни надзор у Новосибирску у коме се посматрају председнички избори у Руској Федерацији. Посматрачи са овог места врше онлајн надзор свих бирачких места Новосибирске области.

У центру постоји зид на коме се налазе велики екрани где може да се прати ситуација на укупно 48 бирачких места у Новосибирској области истовремено.

"Можемо да видимо шта се дешава на сваком бирачком месту, у сваком сеоцету где бирачи гласају ова три дана", прецизира руководилац штаба посматрача.

Функционишу посебна "техничка средства" која онемогућавају да се систем хакује или да дође до спољног или унутрашњег мешања. У овом тренутку све ради коректно.

Постоји више врста посматрача – једни се налазе на лицу места, а други прате ситуацију из центра преко видео камера.

У центру који смо посетили налази се укупно 40 посматрача који прате ситуацију у 34 бирачка места. У читавој Новосибирској области има 1.812 бирачких места.

Што се тиче камера, постоји могућност и да се врати време и да се провери нека ситуација која је "изазвала сумњу или интересовање".

То ће, како објашњава наш саговорник, бити од користи када се буду сумирали резултати, бројали гласачки листићи, ради провере процеса чувања листића и поштовања процеса.

"Моћи ћемо да проверимо да ли је све урађено како треба, како је реаговало обезбеђење, изборна комисија која је на лицу места, да ли је обезбеђена тајност гласања. Све можемо да видимо", прецизира Бубјонов.

Толико добро посматрамо да и себе посматрамо

Посматрачка мисија из центра за јавни надзор је у сталном контакту са представницима посматрачке мисије Новосибирке области која је на лицу места, са представницима Федералнe заједнице и Асоцијације независног друштвеног мониторинга која по целој Русији врше контролу.

Постоје видео камере и у самом центру, додао је Бубјонов.

"Снимамо и процес надзора, тј. како посматрамо изборе. Тај видео снимак се чува, да бисмо могли да посматрамо и себе како посматрамо и проверимо да ли смо све урадили у складу са законом", прецизирао је Бубјонов.

Све функционише како треба

Данас је други дан, 16 март 2024. година и све се одвија у нормалном режиму, потврдио је руководилац штаба посматрача Новосибирске области.

Сибир је увек повезивао изборе са породичном топлином, додао је Бубјонов, наводећи да је у њиховом крају обичај да целе породице заједно долазе на изборе да искористе своје демократско право.

Становници Сибира, гласајући на изборима, показују да су уједињени и да позитивно гледају на своју будућност, али да желе да сами одлучују о њеној судбини, нагласио је Бубјонов.

Ово је други пут да становници Новосибирске области могу да гласају и онлајн. Прошли пут је то било 2023. године када су бирали губернатора области. Сада се два и по пута више људи одлучило да своје право искористи онлајн.

Више од 247.000 људи гласало онлајн из Новосибирске области. Све је сигурно и безбедно од манипулација - свако ко се пријавио добија јединствени кју-ар код који нико други не може да искористи.

Онлајн гласање може да се обави 24 сата, 7 дана у недељи, и зато је врло практично.

У Новосибирској области је акредитовано чак 60 регионалних медија који прате изборни процес. Укупно 205 новинара из Русије је добило акредитацију да иде на бирачка места.

Шта кажу бирачи

Роман (22) из Новосибирска је ове године први пут гласао на председничким изборима. За РТ Балкан каже да је све прошло како треба, читав процес му је био јасан, захваљујући организацији на бирачком месту.

Алина из Новосибирска је своје грађанско право обавила путем електронског гласања.

"То је нешто најбоље што су могли да смисле да олакшају бирачима да искористе своје право у избору будућности своје државе. Гласање ми је одузело свега два минута. Саветујем свима да искористе ову опцију", поручила је Алина.

Гласање је дало могућност становницима Русије да, како је рекла, покажу целом свету став руског народа, јединство и однос према држави у којој живе. "Верујем да ћемо показати да у држави постоји јасна позиција које се држи сваки грађанин."

Михаил из Новосибирска је гласао још првог дана и то онлајн јер, као младом, заузетом човеку, важно му је да има олакшан приступ изборима. "Добро је кад не мораш да идеш на лице места и губиш време у превозу. Драго ми је да сам своје грађанско право искористио, а да и не изађем из куће", рекао је Михаил.

Своје грађанско право је схватио озбиљно, поручио је и појаснио да се на изборима бира глава државе која ће определити политику државе и одредити у ком правцу ће се земља развијати.

image
VV inauguration
banner