Русија

Русија позива стране посматраче из око 100 земаља на изборе

У име Савета Федерације већ смо послали велики број позива, рекла је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко
Русија позива стране посматраче из око 100 земаља на изборе© Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

У име Савета Федерације Русије пућен је велики број позива страним стручњацима да посматрају председничке изборе, рекла је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко.

"Истовремено, заинтересовани смо да страни парламентарци и страни стручњаци дођу код нас да посматрају изборе. У име Савета Федерације већ смо послали велики број позива", рекла је Матвијенко отварајући пролећну седницу Савета Федерације.

Централна изборна комисија Руске Федерације (ЦИК) послала је позиве у скоро стотину држава, рекла је председница комисије Ела Памфилова.

Само преко ЦИК-а су послати позиви партнерима "на основу билатералних односа и сарадње националних изборних организација", у чак 95 земаља, прецизирала је Памфилова на седници комисије.

Поред ЦИК-а и Савета Федерација, и Државна дума је послала позиве страним партнерима да учествују у надгледању изборног процеса.

Савет Федерације заказао је председничке изборе за 17. март 2024. године. Гласање ће трајати три дана: 15, 16. и 17. марта.

За место шефа државе тренутно се бори 11 људи. Централна изборна комисија Руске Федерације регистровала је три председничка кандидата - Леонида Слуцког , Николаја Харитонова и Владислава Даванкова.

С обзиром на то да су сва тројица представници парламентарних странака, прикупљање потписа за њихову подршку није обавезно да би се регистровали као кандидати на изборима.

Кандидати ванпарламентарних политичких партија - Сергеј Малинкович , Борис Надеждин , Андреј Богданов, Сергеј Бабурин , Ирина Свиридова морају поднети најмање 100 хиљада потписа до 31. јануара.

image