Србија и Балкан

Бабурин: ЕУ крши Дејтонски споразум, а Русија подржава Републику Српску

Захваљујући ставу председника Српске Милорада Додика, те прагматичној позицији мађарског руководства и низа других политичара, гвоздена завеса пред Русијом није у потпуности успостављена
Бабурин: ЕУ крши Дејтонски споразум, а Русија подржава Републику Српскуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Чињеница је да Европска унија крши Дејтонски споразум, али покушај да одговорност за кршење свали на председника Републике Српске Милорада Додика додатна је потврда да су заборавили како се живи поштено, изјавио је председник Међународне словенске академије науке, образовања, културе и уметности Сергеј Бабурин.

"Они живе као преваранти, обмањују и своје грехе пребацују на друге, али можемо се носити с тим тек када Русија заведе ред у Украјини", додао је он у интервјуу за Радио-телевизију Републике Српске.

Бабурин је рекао да памти Дејтон и сећа се колико је то био тежак процес, те да му је тадашњи министар спољних послова Немачке Ханс-Дитрих Геншер рекао да су имали другачији план.

"План им је био да 'прогутају', потчине БиХ. Нису били у стању да реше проблем положаја православних Срба у БиХ. Дејтон је успоставио БиХ од две равноправне државе – Републике Српске и Хрватско-Муслиманске федерације. Управо те две суверене државе су, да би зауставиле рат, пристале да живе једна поред друге. Европи се то данас не свиђа. Желе да сруше и погазе Дејтонски споразум, те натерају Републику Српску да се придружи Западу. Тако ће Српска изгубити свој цивилизацијски идентитет", упозорио је Бабурин.

Додао је да се ради о покушају да се Срби натерају да престану да буду Срби и постану Европљани. А Европљани покушавају да више не буду Европљани, тако што постају апстрактни људи, тј. особе које немају историју, памћење, национални карактер.

Бабурин је нагласио и да све замерке Европљана на рачун Српске немају правног основа, те да Русија подржава Републику Српску.

"Република Српска поштује Дејтонски споразум. А ЕУ и њени представници се не придржавају тога. Републику Српску и Руску Федерацију није брига шта причају на Западу. Ми размишљамо о будућности и захваљујући томе све више земаља широм света подржава наш став: Русија, Белорусија, Република Српска и Република Србија", истакао је Бабурин.

Оценио је да је Русији тешко јер Запад и скоро све европске земље покушавају да је сруше, али да је управо захваљујући државама с Истока, Републици Српској и још неким земљама Русија успела да издржи бројне санкције.

"Оно што елита европских земаља данас ради против Русије је корисно за нас, јер су стране компаније напустиле државу. О томе смо некада могли само сањати јер су они преузели нашу економију и вукли новац из Русије. Сада их нема. Захваљујући ставу председника Српске Милорада Додика, захваљујући прагматичној позицији мађарског руководства и низа других политичара, гвоздена завеса пред Русијом није у потпуности успостављена", напоменуо је Бабурин у емисији "Печат" на РТРС.

image