Русија

Русија додала ЛГБТ покрет на листу терориста и екстремиста

Русија је прошле године усвојила закон којим се уводе велике новчане казне за свакога ко је проглашен кривим за промовисање "нетрадиционалних сексуалних односа", педофилије и трансродности, међу малолетницима и одраслима
Русија додала ЛГБТ покрет на листу терориста и екстремиста© Tanjug/AP Photo

Русија је додала Међународни ЛГБТ покрет и његове структурне делове на листу терориста и екстремиста.

То показује база података Росфинмониторинг, агенције која има овлашћења да замрзне банковне рачуне људи са листе терориста.

Раније, овај међународни ЛГБТ покрет у Русији је стављен на листу забрањених организација, у складу са одлуком руског суда.

Захтев да ЛГБТ буде означен као екстремистичка организација поднело је руско Министарство правде, које је захтев образложило тиме да су на територији Русије, због покрета ЛГБТ, примећени "знаци екстремистичке оријентације, укључујући и оне који се односе на изазивање друштвене и верске мржње".

Године 2013. забрањена је ЛГБТ пропаганда усмерена на малолетнике. Забрана је појачана прошлог децембра, када је усвојен закон којим се уводе велике новчане казне за свакога ко је проглашен кривим за промовисање "нетрадиционалних сексуалних односа", педофилије и трансродности, међу малолетницима и одраслима.

image