Русија

Терористички напад у Москви: Пожар у "Крокусу" локализован, трага се за починиоцима

Председник Русије Владимир Путин прати развој ситуације у вези са терористичким актом у "Крокус сити холу". Шефови ФСБ-а, Министарства унутрашњих послова, Истражног комитета и Националне гарде Русије известили су га о напретку истраге о нападу, саопштио је Кремљ
Терористички напад у Москви: Пожар у "Крокусу" локализован, трага се за починиоцима© Јевгениј Балицки, Гувернер Запорошке области

Наставља се рад свих служби након јучерашњег терористичког напада на тржни центар и концертну дворану "Крокус сити" на северозападу Москве. Према последњим подацима, у терористичком нападу погинуло је најмање 60 људи, а рањено 150, саопштио је Централни оперативни центар ФСБ. Руски медији јављају да је погинуло и троје деце.

Председник Русије Владимир Путин прати развој ситуације у вези са терористичким актом у "Крокус сити холу". Шефови ФСБ-а, Министарства унутрашњих послова, Истражног комитета и Националне гарде Русије известили су Путина о напретку истраге о нападу, саопштио је Кремљ.

Руски председник се већ састао са гувернером Подмосковља Андрејем Воробјовом, замеником премијера РФ Татјаном Голиковом и министром здравства Михаилом Мурашко. 

"Известили смо председника о здравственом стању пацијената. Председник је свима пожелео брз опоравак и изразио захвалност лекарима" - рекла је Голикова новинарима приликом посете Истраживачког института за ургентну медицину Н.В. Склифосовски. 

Министар здравства Михаил Мурашко изјавио је каналу Русија 24 да је после терористичког напада 115 људи хоспитализовано. Међу њима је и петоро деце. У тешком стању су 60 одраслих пацијената и једно дете, додао је министар ТВ каналу "Росија 24".

Мурашко је напоменуо да се помоћ жртвама наставља, има довољно лекова и крви за то. Према његовим речима, више од 30 људи је потражило амбулантну помоћ.

"Мобилизација лекара за пружање помоћи жртвама терористичког напада десила се за неколико минута", рекао је Мурашко.

Према речима гувернера Подмосковља Андреја Воробјова, оперативни штаб сада има три главна задатка:

1. Прецизирање спискова оних који се налазе у болницама у Москви и Московској области. Тренутно има 115 људи, укључујући петоро деце. Списак ће се ажурирати.

2. Наставак радова на пожаришту. Укључено је 183 јединице технике и 477 људи. Ујутро су почели да демонтирају најтежи део – концертну салу, где су се плафони делимично урушили. Радови ће се изводити током целог дана. 

3. Помоћ настрадалима. У 10 часова у пословном центру "Кубик" у просторијама "Фонда заштитника отаџбине" почиње са радом центар за помоћ који је удаљен је пет минута од "Крокуса". Тамо ће рођаци моћи да добију све потребне информације о настрадалима и погинулима.

Нападачи су били наоружани аутоматима 

Истражни комитет Русије се огласио у 3.20 по московском времену у вези са терористичким нападом у Крокусу: истражитељи, криминолози и стручњаци Руског истражног комитета, заједно са оперативним јединицама Министарства унутрашњих послова и ФСБ-а, настављају да раде на месту инцидента. Тела погинулих се испитују. Раније је утврђено да је у терористичком нападу страдало више од 60 људи. Нажалост, број жртава се може повећати.

Материјални докази, укључујући оружје и муницију, одузети су са места злочина, сви неопходни прегледи су већ обављени, укључујући генетичке, балистичке и отиске прстију. Снимци са безбедносних камера се проучавају.

Непознате особе које су извршиле терористички напад у Крокусу биле су наоружане аутоматима "калашњиков", следи са снимка Истражног комитета.

Пожар је локализован

Кров зграде је изгорео и скоро се потпуно урушио. Пожар је, од 0:55 по московском времену, локализован. Пред јутро, око 6:00, хеликоптери укључени у гашење пожара завршили су посао. Пожари остају унутар зграде, а ватрогасне екипе и даље раде.

Прес-служба Владе Московске области објавила је фотографије на којима се види како "Крокус" сада изгледа. Све жртве терористичког напада евакуисане су са места ванредне ситуације, а ватрогасни хеликоптери су завршили посао. Ватрогасци гасе заостале пожаре на појединим подручјима. Цело подручје је и даље ограђено – ватрогасци и истражитељи настављају са радом.

По свету ничу меморијали у част страдалих

Људи су почели да се окупљају на градским трговима широм Русије и света како би одали почаст страдалима у терористичком нападу. Људи доносе цвеће и играчке, пале свеће и постављају плакате на којима пише "скорбим" - оплакујемо. 

Меморијали се појављују и у другим државама. 

"Становници Риге жале за жртвама терористичког напада на "Крокус Сити". У знак сећања на жртве и у знак подршке породицама страдалих, Рижани и ноћу настављају да доносе цвеће и лампе у зграду амбасаде" - написала је амбасада Русије у Летонији 

У знак подршке Русији и у знак сећања на жртве монструозног терористичког напада у концертној дворани "Крокус Сити", људи доносе цвеће у зграду руске амбасаде у Ташкенту.

Српска Православна црква је такође изразила подршку народу Русије. 

"Ноћас је васцела Српска Православна Црква, свештенство, монаштво и сав верни народ уједињен са Вама и нашом руском браћом и сестрама у болу и молитви Спаситељу за невино пострадале у ужасном терористичком нападу у Москви. Молимо се Господу да рањенима и повређенима подари исцељење, а унесрећеним породицама снагу да као светињу чувају спомен на пострадале. Господ нека ову недужно пострадалу децу прими у рајско насеље. Вечан спомен!" - изјавио је Патријарх српски Порфирије. 

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је телеграм саучешћа Председнику Владе Руске Федерације Михаилу Мишустину, руководству и народу Русије повогом терористичког напада у концертној дворани у Москви и осудио овај чин у којем су страдали невини људи.

"У име Владе Републике Српске и своје име изражавам искрено саучешће жртвама и њиховим породицама. Желим да им поручим да су наша срца са њима у овим тешким тренуцима, и да се молимо за здравље повређених.

Најоштрије осуђујем овај терористички чин. Република Српска жали због овог трагичног догађаја који је задесио пријатељску Русију и верујем да ће одговорни за напад бити процесуирани. Тероризам је претња која угожава човечанство, тако да сви заједно морамо бити уједињени у борби за очување мира и безбедности у свету" - наводи се у телеграму саучешћа Председника Владе Републике Српске. 

По целој Русији се појављују билборди са речима подршке настрадалима и у част погинулих. 

Саучешће и подршку Русији су изавили лидери многих земаља, међу којима су Србија, Кина, Иран, Турска и још десетине других. 

image