Русија

Дан националне жалости у Русији: Заставе на пола копља, свеће сећања за жртве из "Крокус ситија"

Према подацима Министарства за ванредне ситуације, 152 особе су повређене, а 133 погинуле у терористичком нападу на "Крокус сити хол"
Дан националне жалости у Русији: Заставе на пола копља, свеће сећања за жртве из "Крокус ситија"© Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

У Русији је данас Дан жалости због страшног терористичког напада на "Крокус сити хол" у Москви где су према подацима Министарства за ванредне ситуације, 152 особе су повређене, а 133 погинуле.

Широм земље заставе су спуштене на пола копља.

Од раног јутра људи су почели да долазе у зграду концертне сале "Крокус сити хола" у Красногорску код Москве да положе цвеће и одају почаст погинулима.

Манифестација "Свећа сећања" одржава се широм Русије у част сећања на погинуле током терористичког напада, саопштила је Федерална агенција за питања младих.

"Деца, млади и одрасли се окупљају у близини спомен-обележја и меморијала како би одали почаст погинулима у страшној трагедији која се догодила у 'Крокус сити холу'", наводи се у поруци објављеној на званичном сајту.

И Министарство спољних послова Белорусије спустило је заставе на згради у знак жалости за жртвама терористичког напада у Руској Федерацији.

"Тугујемо заједно са родбином и пријатељима погинулих у страшном и нехуманом терористичком нападу у Москви, наше мисли и подршка су са братским народом Русије", саопштило је Министарство.

У знак солидарности и у Републици Српској данас је Дан жалости.

Заставе на институцијама спуштене на пола копља, а телевизијски и радијски садржаји, као и све спортске и забавне манифестације планиране за данас прилагођене су Дану жалости, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

"Желимо да на тај начин одамо пошту невиним људима који су убијени у терористичком нападу у Москви и искажемо солидарност са пријатељским народом Русије", навео је јуче председник Републике Српске Милорад Додик на Иксу.

Стање безбедности на подручју Српске је стабилно, а Министарство унутрашњих послова подигло је степен безбедности на обезбеђењу и одржавању јавних скупова и других догађаја, изјавио је министар унутрашњих послова Синиша Каран.

image