Русија

Осумњичени за напад на концертну дворану у Москви признали кривицу

Басмански суд у Москви састао се како би саслушао осумњичене за смртоносни напад у концертној хали "Крокус сити хол", који је однео животе више од 130 људи
Осумњичени за напад на концертну дворану у Москви признали кривицу© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Московски суд подигао је оптужнице против главноосумњичених за масакр у концертној хали "Крокус сити хол", који су ухапшени у петак.

Басмански суд у Москви састао се како би саслушао случај осумњичених, приведених након смртоносног напада који је однео животе више од 130 људи.

Осумњичени, за које се верује да су сви држављани Таџикистана, појединачно су се појавили пред судом.

Саидакрами Рачабализода, оптужен за напад у концертној хали "Крокус сити хол", признао је кривицу, речено је "РИА Новостима" у Басманском суду у Москви.

"Рачабализода је признао кривицу", наглашено је из суда.

Оптужени је држављанин Таџикистана. На рочишту је са судијом комуницирао преко преводиоца. Рачабализода је рекао да је рођен 1994. године и да има четворо деце. Навео је и да има пријављено место боравишта у Русији, али га се не сећа. 

Претходно је још један оптужени, Далерџон Мирзојев, признао кривицу за злочин.

"Мирзојев је као део наоружане организоване групе, учествовао у пуцњави на грађане Руске Федерације који су се налазили у концертној хали "Крокус сити хол", након чега су оптужени запалили концертну халу", истакнуто је у суду.

Суд је подигао оптужницу за тероризам против тридесетдвогодишњег Мирзојева, а осумњиченом прети казна доживотног затвора, ако буде проглашен кривим.

Трећи терориста Шамсидин Фаридуни, такође је приведен у зграду суда у Москви. Фаридуни је признао кривицу за учешће у терористичком нападу у "Крокус сити холу" и њему је суд одредио притвор у трајању од два месеца.

Четврта особа оптужена за терористички напад, Мухамадсобир Фајзов, доведен је у салу на носилима.

Он је рањен током хапшења.

Московски суд је Фајзову одредио притвор у трајању од два месеца.

Фајзов је радио у берберници у Иванову, јавља дописник "РИА Новости" из Басманског суда у Москви.

Уз помоћ преводиоца комуницирао је са судијом. Објаснио је да је рођен у Таџикистану 2004. године. Има средње образовање.

"Привремено је незапослен, пре тога је радио као фризер у берберници у Иванову, где је и пријављен", објаснио је преводилац.

image