Русија

Украјинци признали: Не можемо да се одбранимо од руске Х-22 ракете

Украјинска противваздушна одбрана никада није успела да обори ову руску ракету, казао је саветник команде ваздухопловства Украјине
Украјинци признали: Не можемо да се одбранимо од руске Х-22 ракете© Tanjug/ AP Photo/Bram Janssen

Украјински системи противваздушне одбране не могу да се супротставе руским ракетама Х-22, рекао је саветник команде ваздухопловства Украјине Јуриј Игнат, преноси лист "Страна".

"Украјинска противваздушна одбрана никада није успела да обори ракете Х-22 којима је Русија синоћ напала Украјину. То су ракете које могу да се оборе средствима попут америчког 'патриот' ПВО система", казао је Игнат.

Иако се ова ракета сматра крилатом, то је суперсонична крстарећа противбродска ракета великог домета, казао је и нагласио да обични системи ПВО не могу да ухвате ракету попут ове.

Игнат је раније говорио да руске трупе користе технику брзе промене путање ракета, те због тога систем ПВО често не може да открије гранате.

Руска војска је у мају погодила противваздушни ракетни систем "патриот" у Кијеву хиперсоничном ракетом "кинжал". Амерички систем ПВО није успео да је пресретне. Како је истакао потпредседник владе Денис Мантуров, данас је само домаћа ПВО способна да уништи ракете овог типа.

image