Русија

Руски МУП: Спреман нацрт закона којим се пооштрава имиграциона контрола

Реч је о условима уласка и изласка из Руске Федерације страних држављана и лица без држављанства, као и о условима њиховог боравка на територији Руске Федерације
Руски МУП: Спреман нацрт закона којим се пооштрава имиграциона контрола© Artem Priakhin/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Министарство унутрашњих послова Руске Федерације завршило је нацрт закона којим се пооштрава државна контрола у области миграција.

Предлог је достављен руској влади, саопштила је данас портпаролка руског МУП-а Ирина Волк.

Она је на свом Телеграму написала да је руски МУП 29. марта доставио влади Руске Федерације нацрт закона о условима уласка и изласка из Руске Федерације страних држављана и лица без држављанства, као и о условима њиховог боравка на територији Руске Федерације.

"Он предвиђа проширење законских основа за коришћење савремених средстава и метода контроле уласка и боравка страних држављана у Руској Федерацији", написала је Волкова, преноси ТАСС.

Према њеним речима, овим законом се успоставља правни основ за увођење биометријске личне идентификације при уласку у Русију, смањење периода привременог боравка странаца на 90 дана у календарској години, као и креирање дигиталног профила странца.

Раније су странци могли привремено да бораве у Руској Федерацији 90 дана у периоду од шест месеци.

Поред тога, биће уведен режим контролисаног боравка за поједине категорије странаца и појачаће се контрола послодаваца који привлаче страну радну снагу.

Биће уведена вансудска ограничења илегалних ће уведена миграната, као и забране државних органа према организацијама, физичким и правним лицима да пружају било какве услуге прекршиоцима закона о миграцијама, саопштила је Волкова.

image