Русија

Пољански демантовао америчког колегу: САД се спустиле ниско, служе се непоштеним методама

Америка, ширењем лажи и блокирањем резолуција које захтевају хитан прекид ватре на Блиском истоку, постаје директни саучесник у убиству више од 200 радника хуманитарне помоћи и скоро 34.000 Палестинаца у Гази, истакао је руски дипломата
Пољански демантовао америчког колегу: САД се спустиле ниско, служе се непоштеним методамаwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански оптужио је америчког колегу Роберта Вуда за ширење дезинформација на заседању Савета безбедности УН посвећеном раду aгенције УН за палестинске избеглице УНРВА.

Наиме, амерички дипломата је током састанка подсетио на амерички нацрт резолуције који су раније блокирале Русија и Кина, а који није садржао захтев за хитним прекидом ватре у Појасу Газе.

"Жалимо што се СБ још једном суочио са најбезобразнијом дезинформацијом из Сједињених Држава. Изјава да, због тога што су Русија и Кина ставиле вето на штетан амерички нацрт резолуције, Савет безбедности, наводно, није могао да позове на заштиту хуманитарних радника је чиста лаж и манипулација", одговорио је Пољански.

Такав предлог садржан је у резолуцијама 2712 и 2720, истакао је Пољански. Обе ове резолуције СБ су усвојене, али суштински нису реализоване, указао је раније стални представник РФ у СБ УН Василиј Небензја.

"Жао ми је што се америчка дипломатија спустила тако ниско и служи се непоштеним методама", рекао је Пољански.

Међутим, шта се може очекивати од земље која је четири пута ставила вето на нацрт резолуције којом се захтева хитан прекид ватре и назвала усвојену резолуцију 2728 необавезујућом, упитао је Пољански колеге.

САД на овај начин постају директни саучесници у убиству више од 200 радника хуманитарне помоћи и скоро 34.000 Палестинаца у Гази, истакао је руски дипломата.

"Све ово постало је јасно и раније, када је Вашингтон на све могуће начине покушавао да разреши руке свом савезнику да некажњено убија Палестинце", закључио је Пољански.

image
VV inauguration
banner