Свет

Нетанјаху: Хвала савезницима на саветима, сами ћемо донети одлуку како ћемо одговорити Техерану

Држава Израел ће учинити све што је потребно да се одбрани, поручио је Нетанјаху министрима спољних послова Немачке и Британије
Нетанјаху: Хвала савезницима на саветима, сами ћемо донети одлуку како ћемо одговорити ТехерануGetty © picture alliance / Contributor

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху захвалио је у среду министрима спољних послова Немачке и Британије на подршци, али је рекао да ће Израел донети сопствене одлуке о својој безбедности.

"Имају разне сугестије и савете. Ценим то. Али желим да буде јасно – ми ћемо доносити сопствене одлуке, а држава Израел ће учинити све што је потребно да се одбрани", рекао је он, а преноси Ројтерс.

Ирански председник Ебрахим Раиси упозорио је раније да ће и најмањи удар Израела на иранско тло изазвати "масиван и оштар" одговор и поручио да је напад током викенда био ограничен, јер да је Иран желео да изведе већи напад, "од ционистичког режима не би остало ништа".

Раније је министар спољних послова Велике Британије Дејвид Камерон рекао да се нада да ће Израел показати уздржаност и бити "паметан, али чврст".

Његова немачка колегиница Аналена Бербок поручила је да сада сви "морају да се понашају разборито и одговорно. Не говорим о попуштању, говорим о мудрој уздржаности, која није ништа мање од снаге".

Према њеним речима, Израел је већ показао снагу у дефанзивној победи за викенд и, уз подршку "јаких партнера" показао Ирану колико је изолован.

У саопштењу израелског премијера се наводи и да је обавестио Камерона и Аналену Бербок о обиму хуманитарне помоћи која улази у Газу, истовремено одбацујући тврдње међународних организација да у палестинској енклави влада глад.

УН-ова агенција за палестинске избеглице УНРВА саопштила је да протеклих дана "није дошло до значајне промене у обиму хуманитарних залиха које улазе у Газу или побољшаном приступу северу", додајући да у просеку сваког дана улази 181 камион помоћи, знатно испод циља од 500.

image