Русија

Путин: Савезна власт формира се у новим регионима

Интеграција нових региона у правосудни систем Руске Федерације треба да се деси што пре, апеловао руски лидер
Путин: Савезна власт формира се у новим регионимаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас на Сверуском конгресу судија да права и слободе свих грађана Руске Федерације морају остати неприкосновена. На годишњем скупу судија позвао је да се интеграција нових региона у правосудни систем Руске Федерације деси што пре. 

"Као што знате, након референдума по вољи милиона људи, Русији су се прикључили Доњецка Народна Република, Луганска Народна Република, Запорошка и Херсонска област. На овим територијама очекује се стварање савезних судова. Врховни суд, заједно са другим органима, имаће много посла при формирању новог састава судова и њиховој брзој интеграцији у правосудни систем Русије", објаснио је председник.

Лидер Русије је напоменуо да тренутна ситуација у Украјини и свету не може да служи као оправдање за површан рад судских органа.

"To се мора завршити у најкраћем року, како би се грађанима, који живе на овим територијама, могло гарантовати уставно право на судску заштиту. Сигуран сам да ћете успети да решите ове проблеме", истакао је Путин.

"Од вашег рада и моралних ставова зависи квалитет правосуђа и његов ауторитет у земљи. Ово ће утицати на то да људи могу да се обрате суду и да му верују, знајући да њиме владају непристрасни, поштени, непоткупљиви људи", рекао је Путин.                           

Ипак, правосудни систем Русије има доста проблема које треба решити, а данашњи конгрес би управо требало да допринесе њиховом поправљању, као и даљем унапређењу ефикасности, квалитета и исправности правосудног система, оценио је председник.

У том циљу би требало применити и најновије технологије, које би не само убрзале читав процес, већ и повећале гаранције да ће грађани и правна лица добити квалитетну и праведну судску обрану. Савремене технологије ће омогућити онлајн учешће у различитим судским споровима, али и прилику да се различите стране упознају са материјалима суда електронским путем.

Председник Русије искористио је ову прилику и да похвали рад Високог суда и честита обележавање 100 година рада ове организације.  

"Ово је први независни врховни судски орган у историји наше отаџбине. Његов рад био је од изузетног значаја за државу и друштво, а ово укључује и период тешких историјских прекретница", рекао је. 

image