Русија

Наришкин: Варшава припрема анексију западних територија Украјине

Пољска сматра да јој западне територије Украјине следују као награда за великодушну војну помоћ Кијеву, пружање склоништа бројним украјинским мигрантима као и недавни ракетни напад који је "прећутала", тврди директор СВР
Наришкин: Варшава припрема анексију западних територија Украјинеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Пољска убрзава припреме за анексију западноукрајинских земаља, изјавио је директор руске Спољнообавештајне службе Сергеј Наришкин преносе "РИА Новости".

"Информације које стижу у руску СВР указују да Варшава убрзава припреме за припајање западноукрајинских земаља, а конкретно територију Лавова, Ивано-Франковска и већине Тернопољских области Украјине", рекао је Наришкин.

Према његовим речима, пољско руководство има за циљ да делује проактивно и истрајно из страха да ће партнери у НАТО-у покушати да преговарају са Москвом током зимских месеци и да неће уважити интересе ни Украјинаца, ни Пољака.

"У међувремену, Варшава је уверена да су заслужили великодушну надокнаду за војну помоћ Кијеву, пружање склоништа бројним украјинским мигрантима као и недавни ракетни напад на пољску територију, који је Варшава ћутке 'прогутала' на подстицај Сједињених Држава и Европе", додао је Наришкин.

Пољска жели да одржи референдуме у западној Украјини

Наришкин је додао да пољско руководство намерава да одржи референдуме у западној Украјини како би оправдало своје претензије на украјинске земље.

"Да би се осигурала легитимна природа планираних територијалних аквизиција, пољско руководство је одлучило да искористи успешно руско искуство враћања територија предака одржавањем референдума о њима", рекао је он.

Према његовим речима, "пољске специјалне службе су као 'пробни балон' у украјинске медије убациле информацију о наводној припреми плебисцита у Лвовској области Украјине на тему присаједињења Пољској".

"Реакција значајних регионалних играча и обичних грађана треба да се пажљиво прати и анализира", закључио је Наришкин.

image