Русија

Председник Думе честитао Дан победе: Поносни на своју родну земљу, своју отаџбину

Володин је додао да су по цену 27 милиона живота руски очеви и деде, мајке и баке бранили слободу и независност и спасли свет од фашизма
Председник Думе честитао Дан победе: Поносни на своју родну земљу, своју отаџбину© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

"Честитам вам свети празник - Дан победе. Ово је посебан дан за нашу земљу", поручио је председник Думе Вјачеслав Володин на Телеграму, истичући потребу очувања истине о Великом отаџбинском рату за будуће генерације.

Володин је додао да су по цену 27 милиона живота руски очеви и деде, мајке и баке бранили слободу и независност и спасли свет од фашизма.

"Поносни смо на јунаштво и истрајност наших војника, официра, домобранаца, своју родну земљу, своју отаџбину", нагласио је он.

У Русији се сваког 9. маја, у знак победе у Великом отаџбинском рату (1941-1945), обележава свенародни празник Дан победе.

Велики отаџбински рат је саставни део Другог светског рата који је трајао од 1939-1945. године, а који је почео у зору 22. јуна 1941. године када је нацистичка Немачка, прекршивши совјетско-немачке споразуме из 1939. године, напала Совјетски Савез.

На страни Берлина бориле су се Италија, Румунија, затим су им се придружиле Словачка, Мађарска и Норвешка.

image