Русија

Путин предложио Мишустина за премијера Русије

По први пут у историји модерне Русије, Државна дума ће одобрити састав Владе – председника владе, његове заменике и савезне министре, указао је председник руске думе Вјачеслав Володин
Путин предложио Мишустина за премијера Русијеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Руски председник Владимир Путин поднео је Државној думи кандидатуру Михаила Мишустина за место премијера, написао је председник Државне думе Вјачеслав Володин Телеграму.

Кандидатура премијера ће се разматрати на данашњем пленарном састанку Државне думе, написао је Володин, додавши да ће посланици "данас у име својих бирача донети одговорну одлуку".

"По први пут у историји модерне Русије, Државна дума ће учествовати у формирању састава Владе – одобриће председника владе, његове заменике и савезне министре. Почиње нова етапа заједничког рада законодавне и извршне власти. Ако су се раније проблеми често објашњавали недовршеним пословима владе или неког од министара, сада ће за резултате одговарати и влада и посланици Државне Думе", појаснио је Володин.

Све ово постало је могуће након амандманима на Устав Руске Федерације 2020. године којим су посланици Државне думе добили нова овлашћења.

Наиме, након инаугурације руског председника Владимира Путина, кабинет министара под руководством Михаила Мишустина поднео је оставку новом шефу државе, будући да је таква процедура предвиђена законом.

Закон налаже да шефа владе именује председник након што његову кандидатуру одобри Државна дума. Нови премијер, најкасније недељу дана од именовања, подноси председнику предлоге о структури савезних органа извршне власти.

У року од 14 дана, председник владе подноси Државној думи на одобрење кандидатуре заменике премијера и савезних министара – осим шефова безбедносног блока и Министарства спољних послова, за које важи посебна процедура.

Доњи дом парламента онда има недељу дана да донесе одлуку о кандидатима које је предложио шеф владе, а особе које он одобри на функцију именује председник Русије.

Руководиоце Министарства одбране, ФСБ-а, Министарства унутрашњих послова, Министарства правде, Министарства за ванредне ситуације и Министарства спољних послова именује сам председник након консултација са Саветом Федерације.

image