Русија

Кремљ о Блинкеновој посети Украјини: Кијев и Вашингтон нервозни због руских успеха на фронту

Дмитриј Песков је прокоментарисао ненајављену посету америчког државног секретара Кијеву, одлуку САД да забране увоз уранијума из Русије и истрагу саботаже на Северном току
Кремљ о Блинкеновој посети Украјини: Кијев и Вашингтон нервозни због руских успеха на фронту© Tanjug/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

Изненадна посета америчког државног секретара Ентонија Блинкена Украјини доказује да су Кијев, Вашингтон и европске престонице нервозни због успеха руске Специјалне војне операције, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Немамо шта да коментаришемо. Русија ће наставити да остварује циљеве СВО", поручио је Песков. 

Амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је допутовао у ненајављену посету Кијеву, рекао је украјинском председнику Владимиру Зеленском да је оружје из пакета који је недавно одобрио Вашингтон већ на путу за Украјину, као и да ће убрзо бити упућено још пошиљки.

Усвојени закон о забрани увоза руског уранијума у САД неће озбиљно утицати на нуклеарну индустрију Русије, оценио је портпарол Кремља.

"Америци је тешко да поред Русије буде конкурентна на међународном тржишту. Зато, чим јој постане тешко да се такмичи, ничега се не либи и предузима мере које суштински ремете и ударају на све норме и принципе међународне трговине", објаснио је Песков

Изјаве бившег посланика украјинске Раде Анреја Дерчака, који је рекао је откривен идентитет Украјинаца који су учествовали у припремама терористичког напада на гасоводе Северни ток један и два, требало би да занимају Данску, Шведску и друге државе које воде истрагу, поручио је Песков.

Наиме, бивши посланик Раде је за "Белту" рекао да су учеснике саботаже на Северном току припремали у Житомирској области у Украјини и Румунији.

image